Microsoft Edge op Chromium lanceert op 15 januari met nieuw logo

edge chromium

De recentste betaversie van de nieuwe Edge-browser is in principe de finale versie. Op 15 januari wordt Edge officieel opnieuw herboren, nieuw logo incluis.

Wij werken al enkele maanden met de bétaversie van Edge op Chromium, en zijn aangenaam verrast. Waar Edge net als voorganger Internet Explorer vroeger vooral diende om Chrome of Firefox te downloaden, werkt Microsoft momenteel aan een browser die niet moet onderdoen voor de populaire alternatieven.

Op Ignite in Orlando horen we dat de nieuwe versie van Edge bijna klaar is. De huidige bétaversie van de browser is een release candidate, wat wil zeggen dat de software in theorie als finaal wordt beschouwd. Microsoft gaat all-in met de nieuwe browser en onthulde zelfs een nieuw logo dat de associatie met Internet Explorer moet doen verdwijnen. Doet het nieuwe logo je aan een blauwgroene Firefox denken? Dan ben je niet alleen.

Meer privacy

De nieuwe Edge-browser verschijnt op alle platformen: van Windows en macOS, over iOS tot Android. De browser draait voortaan op Chromium en is zo in principe compatibel met alle Chromium-extensies. Edge kan voortaan ook genieten van de snelheid van de Chromium-engine en is zo dubbel zo snel als de huidige versie van de browser die op Microsofts eigen technologie draait.

Op Ignite in Orlando zet Microsoft de belangrijkste vernieuwingen van Chromium Edge nog eens op een rijtje. 15 januari wordt de officiële lanceringsdatum.

Op Ignite benadrukt Microsoft dat Edge vanaf 15 januari een eigen product wordt, met een eigen updateschema, los van Windows. Zeswekelijkse updates zijn de ambitie. Verder zet Microsoft de standaard privacy-instellingen van zijn browser in de verf. De ‘Balanced’-optie die standaard geactiveerd is, blokkeert verschillende trackingcookies en zorgt er zo voor dat je minder van jezelf vrijgeeft op het net. ‘Strict’ verscherpt de controle nog, terwijl ‘Basic’ zowat alles toelaat; Microsoft lijkt zich zo te willen onderscheiden van Google.

Compatibiliteit en legacy

In aanloop naar de lancering richt Microsoft de schijnwerpers nog even op de compatibiliteit van de nieuwe browser. Om te beginnen maakt de softwaregigant zich sterk dat alles dat vandaag op Edge werkt, ook vanaf 15 januari op de Chromium-variant van de browser zal draaien. Loopt er toch iets mis? Dan zorgt Microsoft er onder het App Assure-programma gratis voor dat de problemen worden verholpen.

Verder horen we dat nog ongeveer 75 procent van de grote enterprises Internet Explorer naast een moderne browser draait voor legacy-redenen. IE-ondersteuning zit ingebakken in het nieuwe Edge, zodat IE-websites gerenderd worden door de IE-engine, maar in een Edge-tabblad. Eenvoudiger: één browser zorgt zowel voor een moderne ervaring als voor legacy-ondersteuning.

Wie niet kan wachten, downloadt vandaag met de bétaversie van Edge in principe finale code; Op 15 januari kan iedereen met het vernieuwde Edge aan de slag, inclusief nieuw logo. Of de vernieuwing ervoor zal zorgen dat Microsoft opnieuw serieus wordt genomen in browserland, valt af te wachten. De manier waarop Redmond de browser in de markt zet met speciaal oog voor legacy-ondersteuning, in combinatie met onze eigen ervaringen, stemt ons in ieder geval hoopvol.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home