Microsoft: 644.000 pc’s stuiten maandelijks op mining malware

De populariteit van cryptocurrencies zoals Ethereum, Monero en Bitcoin heeft geleid tot enorme hoeveelheid minersactiviteiten. Volgens een nieuw Microsoft Windows Defender- onderzoek stuitten gemiddeld 644.000 pc’s tussen september en januari 2018 per maand op een of andere vorm van mining malware. Hoewel het vaak misschien lijkt alsof het geen kwaad kan, kunnen mining activiteiten vaak leiden tot serieuze problemen bij IT- ondernemingen.

Het rapport meldde enkel volgens een bericht op Techrepublic.com hoeveel computers malware “tegenkwamen”. Maar het rapport zei niet expliciet dat ze hierdoor besmet waren geraakt. Het rapport benadrukte echter wel dat het ging om 644.000 individuele, unieke computers. Dit schetst een verrassend beeld van hoe uitgebreid mining-malware is geworden en hoeveel vaker het voorkomt dan mensen misschien denken.

Cryptocurrency en de mining ervan zijn op zich niet schadelijk maar ze worden vaak gebruikt voor criminele transacties omdat mining op anonieme wijze wordt gedaan. Veel IT-leiders zien cryptominers slechts als een eenvoudige vorm van overlast, maar ze moeten zeer zorgvuldig in de gaten worden gehouden. Wanneer deze vorm van malware zich een weg weet te vinden naar een bedrijfsnetwerk kunnen ze namelijk een serieus probleem vormen voor IT-ondernemingen. Zo slokken ze een deel van de computerresources op die bedoeld is voor het bedrijf. Dit kan leiden tot slijtage van de hardware van het bedrijf en productiviteitsproblemen veroorzaken voor het personeel. Wanneer deze vorm van malware zich een weg weet te vinden naar een bedrijfsnetwerk kunnen ze een serieus probleem vormen voor IT-ondernemingen.

Microsoft heeft recentelijk gewerkt aan het blokkeren van een cryptomining aanval op meer dan 400.000 machines. Deze trojan was bekend onder de naam Dofoil of Smoke Loader. “We hebben een groot aantal kwaadwillende cryptocurrency miners gezien, waarvan sommige meer geavanceerde mechanismen bevatten om targets te infecteren, inclusief door middel van het gebruik van exploits of zelf-distributerende malware,” aldus het blog van Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home