Mensen, technologie en infrastructuur: zo wil Europa de metaverse omarmen

Human,Being,And,Communication,Network.,Artificial,Intelligence.,3d,Rendering.

Spelers in het metaverse-veld moeten van de Europese Commissie mee opdraaien voor kosten aan netwerk en infrastructuur.

Europa zet stevig in op een duidelijk afgebakend speelveld voor wie zich op de telecommarkt waagt. Via de Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA) wil Europa onder andere grote technologiebedrijven onderwerpen aan strikte regels. Die regels moeten in het voorjaar 2023 in werking treden. Vooral Amerikaanse spelers zoals Amazon, Google, Microsoft, Apple en dergelijke kunnen de bedoelingen van de commissie moeilijk pruimen.

De Europese Commissie gaat nu nog een stap verder. In een bericht op LinkedIn schrijft EU-commissaris Thierry Breton over de omarming van de metaverse, of beter de verschillende virtuele werelden die op ons af komen. Hij doet dat naar aanleiding van de State of the Union van voorzitter Ursula Von der Leyen.

Mensen, technologie en infrastructuur

De metaverses vragen ontzettend veel netwerkcapaciteit en een duidelijke regelgeving. Meer nog dan bij gewoon internetverkeer wil Europa de aanbieders mee laten opdraaien voor netwerk- en infrastructuurkosten. “Er vinden steeds meer ontwikkelingen plaats in meer dan één metaverse. We willen als Europa die nieuwe mogelijkheden omarmen”, zegt EU-commissaris Thierry Breton.

De ontwikkelingen vinden al lang niet meer enkel plaats op vlak van gaming. “Metaverse maakt nieuwe technologieën mogelijk in sectoren zoals de medische wereld, artistiek, cultuur en zo voort. We willen die virtuele werelden bevorderen door in te zetten op drie aspecten: mensen, technologie en infrastructuur.”

lees ook

EU-topman de Graaf tikt Amazon op de vingers

Veilige omgeving voor gebruikers

Met de DMA en DSA heeft Europa twee wetsvoorstellen (in de wachtkamer) die het verkeer in de digitale omgeving al streng moeten reglementeren. Uit de gesprekken met verschillende spelers op de markt, vooral Amerikaanse techgiganten uiteraard, heeft de commissie lessen getrokken. “We willen een open en veilige omgeving voor gebruikers. Het mag geen nieuw wilde westen worden noch een plaats voor private monopolies”, zegt Thierry Breton die eerder al strenge regels aankondigde voor IoT-producten.

“Private metaverses moeten gebaseerd zijn op interoperationele standaarden waarbij geen enkele individuele aanbieder zijn eigen voorwaarden aan de rest mag opleggen. Innovators en technologieën moeten zich vrij kunnen ontwikkelen. We zullen daarvoor een creatieve en interdisciplinaire beweging oprichting die alle gebruikers van de metaverses moet ten goede komen.”

Inzetten op (Europese) technologie

Europa heeft tal van troeven op het vlak van innovatie voor middle-en software, onderzoek en diversiteit. Dat wil de commissie minstens zo houden door de regels zodanig aan te scherpen dat die bedrijven hun plaats vinden en behouden in de metaverses. “Een ecosysteem groeit in Europa, met zowel grote spelers als kleinere ondernemingen”, vervolgt Breton in zijn post. Europa investeert in nieuwe technologieën zoals fotonen, halfgeleiders en nieuwe materialen.

“Ik ben verheugd aan te kondigen dat we een werkgroep hebben opgericht om belangrijke stakeholders van metaverse-technologieën samen te brengen. De Virtual and Augmented Reality Industrial Coalition omvat 40 Europese bedrijven en universiteiten actief in de sector. De volgende stap een kwantumstap zijn van de huidige virtuele wereld via technologie naar een omgeving waar de echte wereld en VR helemaal blenden.”

lees ook

Heeft je bedrijf iets te zoeken in de metaverse?

Veerkrachtige infrastructuur

Door de steeds groeiende hoeveelheid uitgewisselde data, is een stevige infrastructuur noodzakelijk. De virtuele werelden zullen die infrastructuur en de nood aan snelle connectiviteit nog meer onder druk zetten. Elke aanbieder van programma’s of andere toepassingen, moet volgens Europa een deel van de kost op zich nemen.

“Iedere speler die profiteert van de digitale transformatie, moet een faire en proportionele bijdrage leveren om de publieke goederen, diensten en infrastructuur in stand te houden”, waarschuwt Breton. “Dat is in het belang van alle Europeanen. Voor we dit toepassen zullen we een duidelijke reflectie-en consultatieronde houden. We zijn klaar om onze Europese ambitie uit te rollen”, besluit Breton.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home