Lego stopt na 24 jaar met roboticakit Mindstorms

mindstorms

De Deense speelgoedfabrikant blijft wel inzetten op coderen en robotica via de Edtech-toepassing Spike Prime.

In een officieel statement verklaart Lego dat het eind dit jaar stopt met de Mindstorms producten. Na 24 jaar zetten de Denen dus een blok achter het speelgoed waarmee kinderen en volwassenen op een heel laagdrempelige manier konden coderen. Wie het codeerspeelgoed in huis heeft kan nog tot eind 2024 aan de slag met de Mindstorms Robot Inventor app.

Bouwen en programmeren

Lego lanceerde Mindstorms in september 1998 als een spin-out van het MIT Media lab. De blokkendoos gaf sindsdien uren bouwplezier aan jong en oud. Het principe is in 24 jaar dan ook nauwelijks veranderd. Het succes was dat iedereen aan de slag kon met de onderdelen en de control brick. Die was eenvoudig te programmeren met de computer, en later app, via een drag-and-drop programmeertaal.

De basis bleef jaren dezelfde, de toepassingen daarentegen kenden een ongeziene vlucht. Door de jaren heen ontwierpen zowel amateurliefhebbers als onderzoekers tal van impressionante robots en andere bouwwerken. Ook Lego investeerde fors door gesofisticeerde toepassingen aan Mindstorms toe te voegen.

Mindstorms Robot Inventor

Twee jaar geleden lanceerde Lego de Mindstorms Robot Inventor. Het blijkt meteen het laatste product in de Mindstorms-lijn te zijn. De app die de toepassing aanstuurt, blijft nog twee jaar actief. “Sinds 1998 was Mindstorms één van de belangrijkste ‘build&code’ ervaringen in onze portfolio. Omdat we nu een aantal prioriteiten in deze lijn hebben, is besloten om onze middelen te focussen op andere gebieden binnen het bedrijf”, zegt Lego in het statement.

Spike Prime

De Deense speelgoedfabrikant blijft anderzijds investeren in programmeertoepassingen zoals Spike Prime. Die set biedt vergelijkbare mogelijkheden als Mindstorms maar richt zicht op de Educatiemarkt in plaats van de speelgoedhandels. Spike Prime maakt gebruik van de programmeertaal Scratch om de alle onderdelen via de Spike-app aan te sturen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home