Laptopverkoop groeit met 27 procent in Q2 dankzij pandemie

Lenovo en HP tezamen hebben 50 procent van de markt. HP groeit het sterkst terwijl Lenovo marktaandeel moet afgeven. Dell sluit de top drie af. De plotse groei komt er voornamelijk door de massale omschakeling naar thuiswerk en afstandsleren.

Volgens het rapport van Strategy Analytics is groei een logisch gevolg van de omschakeling. De belangrijkste vraag vandaag is of deze verschuiving van aankopen impact heeft op de traditioneel sterke derde en vierde kwartalen met back-to-school, back-to-work en de feestdagen.

De enorme stijging van 27 procent jaar op jaar is het gevolg van een perfecte storm van paniekaankopen bij de start van het tweede kwartaal met de pandemie en de levering van back-orders doorheen het kwartaal. Leveringen in Q1 2020 werden grotendeels belemmerd door Chinese productieproblemen omdat daar COVID-19 vroeger toesloeg dan in de rest van de wereld.

Spannende strijd

Het afgelopen kwartaal stond Lenovo op één met 25 procent met 13,6 miljoen verkochte toestellen. HP is een dichte tweede met 24,8 procent (13,4 miljoen toestellen) terwijl Dell met 15,6 procent (8,4 miljoen toestellen) op ruime afstand volgt op een derde plaats. Apple (8,5 procent) en Acer (6,7 procent) vervolledigen de top 5.

Opvallend is de sterke groei van HP en de terugval van Lenovo vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2019. Toen was het verschil in marktaandeel veel groter: Lenovo met 27,1 procent en HP met 22,3 procent. Net als vorig jaar controleren beide fabrikanten de laptopmarkt met net geen 50 procent.

Wanneer we naar de volledige pc-markt kijken, is het verschil groter tussen Lenovo (25 procent) en HP (22,9 procent). In deze cijfers worden laptops en desktops opgeteld, inclusief hybridetoestellen zoals de Surface van Microsoft of de Elite x2 van HP. IDC merkte op dat Lenovo de koppositie behaalde omdat het internationaal een aantal belangrijke en grote aanbestedingen heeft gewonnen en meer toestellen dan gewoonlijk naar het kanaal verscheept in een poging eventuele extra Amerikaanse tarieven voor te zijn. Dergelijke verscheepte toestellen worden ook meegenomen in de cijfers.

Tip: Lenovo verovert eerste plaats in groeiende pc-markt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home