Kaspersky: ‘Geen probleem met YouTube tijdens werkuren’

Kaspersky merkt dat beveiligingsspecialisten best wel wat tijd spenderen aan activiteiten die niets met het werk te maken hebben. Dat kan volgens het bedrijf helemaal geen kwaad en heeft zelfs voordelen.

Securityspecialisten spenderen wekelijks tijdens de werkuren tot zes uur aan activiteiten die niets met de job te maken hebben. Dat concludeert Kaspersky uit een groot onderzoek naar de manier waarop IT-beveiligingsteams werken. 85 procent van de bevraagde professionals geeft aan het werk soms even neer te leggen om zich met iets anders bezig te houden. Nieuwsartikelen lezen is de populairste bezigheid, maar ook filmpjes bekijken en social media scoren hoog. Niet alles gebeurt achter de computer, aangezien fysieke activiteit of een boek lezen eveneens over de afleiding valt.

Geen probleem

Andrey Evdokimov, Hoofd van information security bij Kaspersky, ziet geen graten in die resultaten. “Ik denk niet dat het een probleem is wanneer een werknemer afgeleid is tijdens het thuiswerk. Werkdagen zijn langer geworden, dus menen hebben af en toe echt een pauze nodig. Er moet controle zijn over de prestaties, niet over hoeveel werkuren iemand aan een hobby spendeert.”

Beeld: Kaspersky

Beveiligingsexperten hebben bovendien een stevig takenpakket waarin ook een groot luik van monitoring schuilt. Pauzes helpen de werknemer om alert te blijven. Evdokimov stelt vast dat er een sterk verloop is in de sector waardoor specialisten soms heel wat extra werk moeten verzetten. Verder kunnen taken repetitief worden. Dat alles draagt bij aan burnouts waartoe afleiding een remedie kan bieden.

Richtlijnen

De sleutel blijft de prestatie van een specialist. Om de werksituatie draagbaar te houden, stelt Kaspersky enkele richtlijnen voor:

  • IT-teams moeten groot genoeg zijn, met gemiddeld één securityspecialist per tien IT-professionals.
  • SOC’s moeten shiften hebben, met minstens vijf werknemers per shift verantwoordelijk voor de monitoring.
  • Standaard IT-taken kan je uitbesteden zodat eigen IT-pro’s zich met zaken kunnen bezighouden die specifiek zijn aan de onderneming
  • Alle medewerkers van het beveiligingsteam verdienen een gevarieerd takenpakket, zodat niemand in een saaie routine terecht komt.

En als een werknemer in die context af en toe naar YouTube surft, dan kan dat de alertheid maar ten goede komen volgens het bedrijf. Zolang de prestaties op het juiste niveau blijven natuurlijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home