Vraag naar analytics en cybersecurity groeit in jobmarkt

jobs

Het tekort aan cybersecurityspecialisten steeg de afgelopen maanden enorm in de nasleep van COVID-19. Samen met de stijgende populariteit van datascience en het stijgend tekort aan datawetenschappers zijn dit de jobprofielen die in 2021 zeer in trek zijn.

In een Belgisch onderzoek van Robert Half bij 100 CFO’s, 100 CIO’s en 100 senior managers met aanwervingsbevoegdheid blijkt dat 38 procent vindt dat de cybersecurity-situatie op het werk gevaar loopt door nieuwe werkpatronen. Het tekort aan cybersecurityspecialisten steeg de afgelopen maanden en dat terwijl er voor het uitbreken van de coronacrisis ook al een flink tekort was.

Door COVID-19 stijgt het tekort alleen maar. De grootste piek in aanvragen vinden we vooral in gespecialiseerd cybersecuritytalent bij grote banken, niche-informatiebeveiligingsbedrijven en technologiereuzen.

Analytics als krachtige tool

Naast cybersecurity wijst het onderzoek naar een sterke groei binnen datascience. Analytics is een krachtige tool voor bedrijven, maar het aantal ervaren datawetenschappers blijft moeilijk vindbaar. De concurrentie binnen grote bedrijven is volgens het onderzoek bikkelhard.

Bij heel veel bedrijfsprocessen, of het nu gaat om productontwikkeling, marketingcampagnes of supply chain solutions, het proces wordt steeds bepaald door business intelligence. Daarom hebben bedrijven steeds meer medewerkers nodig met kennis van statistiek en modellen. Ze moeten complexe, onverwerkte data uit uiteenlopende bronnen kunnen verwerken om de personeelsretentie, het aanwervingsbeleid, de customer service, de betrokkenheid enzovoort te verbeteren.

SQL (algemeen), Power BI, Qlickview, Tableau (front-end) en Azure, Microstrategy, IBM en Amazon (back-end) zijn vandaag de datagerelateerde vaardigheden die het meest in trek zijn.

Vraag naar IT-profielen

Concreet ziet Robert Half drie opkomende profielen voor 2021:

  • Data Scientists
  • DevOps Engineers
  • Cybersecurity Specialists

Wat betreft de meest populaire profielen voor 2021 blijft het lijstje behoorlijk traditioneel:

  • ERP/CRM Analyst
  • Business Intelligence (BI) Analyst
  • IP Project Leader
  • Helpdesk / PC Support
  • IT Manager

Tip: Salarisgids: deze lonen mag je verwachten in IT

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home