Jaarlijks internetverbruik Belgische universiteiten met 21 procent gestegen

student universiteit

In een jaarlijks onderzoek van Belnet blijkt dat het internetverbruik afgelopen academiejaar geklommen is naar 53,64 petabyte. Dat is een stijging van 21 procent vergeleken met het jaar ervoor.

Belnet is al 25 jaar verantwoordelijk voor het nationale netwerk voor onderzoek en onderwijs. In hun jaarlijks rapport blijkt dat afgelopen academiejaar in totaal 53,64 petabyte werd gedownload. Dat is 21 procent meer dan het jaar ervoor. Jan Torreele, directeur van Belnet, is allerminst verbaasd. “De afgelopen vijftien jaar noteerden we op ons netwerk een jaarlijkse stijging van 20 à 25 procent in het dataverbruik. De universiteiten volgen dezelfde trend. Voor hen is het internet een basismiddel in al hun kernactiviteiten.”

Verdrievoudiging

In het hoge onderwijs maakten 592.000 studenten, onderzoekers en medewerkers gebruik van het Belnet-netwerk, een stijging van 13,4 procent vergeleken met vijf jaar geleden. In diezelfde periode is het internetverbruik verdrievoudigd.

Herman Moons, diensthoofd Centrale ICTS Infrastructuur bij KU Leuven: “De verklaring voor die toename ligt voor de hand. Dankzij de populariteit van streamingdiensten zoals YouTube en de digitalisering van het onderwijs verbruiken we meer multimediale data. Opdrachten worden elektronisch ingediend, lessenroosters en cursussen staan online en vaak zijn zelfs hele colleges via het Massive Open Online Courses-platform online raadpleegbaar.”

Toekomst

Torreele vermoed dat de sterke stijging door de opkomst van Internet of Things (IoT) komt. “Er zijn zoveel meer toestellen aan het internet gekoppeld, wat zorgt voor een echte multiplicator. Die verzamelde data geven onderzoekers een schat aan informatie.”

Torreele verwacht dat de stijging van het internetverbruik de komende jaren identiek blijft. Hij vermoedt dat er opnieuw een verdrievoudiging op vijf jaar tijd zal gebeuren. Belnet claimt dat ze klaar zijn voor de toekomst met een state-of-the-art netwerk om de komende jaren als een stabiele partner te fungeren. “Het is toekomstgericht gedimensioneerd om nog hogere groeispurten aan te kunnen. De infrastructuur is schaalbaar en wordt voortdurend geüpgraded,” sluit Torreele af.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home