Chipproductie Intel kende vorig jaar verlies van 7 miljard dollar

De chipfabrikant Intel kende in 2023 een operationeel verlies van 7 miljard dollar, wat bijna 2 miljard dollar meer is dan het jaar voordien. 

Intel maakte in het boekjaar 2023 een operationeel verlies van 7 miljard dollar, wat een stijging betekent van bijna 2 miljard dollar in vergelijking met het verlies in 2022. Deze operationele verliezen zijn volgens het bedrijf het gevolg van foute keuzes uit het verleden, maar hoopt met de investering in extreem ultraviolette machines (EUV) van ASML in 2027 break-even te draaien.  

Foute keuzes

CEO Pat Gelsinger zei tijdens een presentatie voor investeerders dat 2024 het jaar zou worden van de ergste operationele verliezen voor de chipproductie-acitiviteiten van het bedrijf en dat het verwacht rond 2027 operationeel break-even te draaien, schrijft Reuters. Het verlies zou het gevolg zijn van Intels fouten uit het verleden, zoals het uitbesteden van dertig procent van al zijn chipproductie aan externe chipfabrikanten, zoals TSMC, die nu een grote concurrent van Intel vormt.  

lees ook

ASML geeft kerstcadeau aan Intel: eerste high-NA EUV-scanner

Intel investeert momenteel in het gebruik van extreem ultraviolette (EUV) machines van het Nederlandse bedrijf ASML, iets dat het bedrijf naar eigen zeggen eerder had moeten doen. De prijzen van die machines kunnen oplopen tot 150 miljoen dollar, maar zijn op termijn wel kosteneffectiever in vergelijking met andere tools. De Intel-CEO verwacht dat de kosteneffectiviteit van die tools het bedrijf zal helpen om tegen 2027 break-even te draaien. Het bedrijf haalde in 2023 18,9 miljard dollar aan inkomsten binnen, al ligt dat aantal 31 procent lager dan het jaar voordien. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home