Intel versnelt ontwikkeling kwantumbits met nieuw testsysteem

kwantum quantum chip

Intel heeft een testsysteem klaar om kwantumbits (of qubits) sneller te testen en valideren. Een sneller testproces is een belangrijke voorwaarde om kwantumcomputers ooit commercieel haalbaar te maken.

Eén van de grote uitdagingen van kwantumcomputing is het verzamelen van data over prestaties. Het testproces van conventionele transistors duurt ongeveer een uurtje, en kan snel worden teruggekoppeld naar de productielijn. In geval van kwantumprocessors is het veel complexer. Vandaag moet elke kwantumprocessor maanden worden getest in een verdunningskoelkast op extreem lage temperatuur om te achterhalen wat wel en niet werkt. Het duurt zelfs dagen om kleine beetjes data te verzamelen. Dat is een probleem als je kwantumcomputers ooit op een commerciële schaal wil produceren.

De Cryogenic Wafer Prober, die Intel in samenwerking met het Finse Bluefors en Afore heeft ontwikkeld, kan de wafers snel afkoelen tot een temperatuur van enkele graden Kelvin, waardoor het testproces veel sneller gaat dan met een standaard verdunningskoelkast. Het nieuwe systeem laat volgens Intel toe om het verzamelen van verschillende datapunten te automatiseren. Hoeveel sneller de testdata kan worden verkregen is niet helemaal duidelijk, maar Intel spreekt van “een paar ordes van grootte”.

Schaalproblemen

“Voortbouwend op onze expertise op het gebied van transistorprocestechnologie, zagen we de noodzaak om een ​​300mm hoog volume fabricage- en testlijn voor halfgeleiderspinqubits te creëren”, zegt dr. Jim Clarke. Clarke leidt binnen Intel het team dat onderzoek doet naar kwantumhardware. “We zijn gefocust op de produceerbaarheid en schalingsproblemen voor kwantum, en een snelle feedback via de cryoprober stelt Intel in staat om onze wetenschappelijke kennis te versnellen.

Bruikbare kwantumcomputers hebben een groot aantal qubits nodig om effectief te zijn. Dat komt door een fenomeen dat bekend staat als ‘kwantumruis’, waarbij zelfs de kleinste vibraties of temperatuurveranderingen de fragiele staat van een qubit kunnen verstoren. Het schaalbaar maken van het productie- en testproces is dus een belangrijke stap naar mainstream beschikbaarheid.

Gerelateerd: IBM maakt kwantumcomputer beschikbaar voor zakelijke markt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home