Intel sluit de deuren bij zijn divisie gericht op chips voor auto’s. Het gros van de werkers wordt bedankt voor bewezen diensten.
Intel zet zijn herstructureringen verder met de sluiting van de automotive-divisie. De meeste medewerkers van dat departement krijgen hun ontslag. Bestaande klanten zullen hun contracten gehonoreerd zien, maar dan gaan de deuren dicht. Dat weet The Oregonian.
Geen kerntaak
De sluiting komt niet als een verrassing. Intel is al enkele jaren bezig met het afstoten van activiteiten die niet tot de kerntaken behoren. De autodivisie staat te ver van de x86-CPU-activiteiten. Intel heeft de afgelopen jaren nochtans sterk geïnvesteerd in de afdeling en wilde zelfs de eigen Arc-GPU’s naar auto’s brengen. Technologie van Intel zou je vandaag kunnen terugvinden in zo’n 50 miljoen wagens.
In 2017 kocht Intel nog autospecialist Mobileye. Daar betaalde het bedrijf toen 15 miljard dollar voor. Mobileye is intussen een publiek bedrijf, maar Intel heeft nog een meerderheidsaandeel. Het is nog maar de vraag hoe lang het bedrijf dat aandeel wil behouden.
lees ook
Intel wil tot 20 procent van fabriekswerkers ontslaan
Intel snoeit niet alleen in afdelingen die verder staan van de CPU-business. Ook in de kernactiviteiten zelf gaat er personeel op de schop. Zo kwam eerder deze maand aan het licht dat Intel tot twintig procent van de medewerkers van de fabrieken wil ontslaan, bovenop eerdere afslankingen.
Concurrentie
Alle maatregelen passen in de plannen van Intel om zich opnieuw een plaats te veroveren aan het voorfront van de chipontwikkeling. Ondanks het enorme marktaandeel van het bedrijf is de concurrentie de laatste jaren immers moordend. Denk daarbij aan AMD, dat krachtigere, efficiëntere en interessanter geprijsde server- en desktopchips bouwt samen met TSMC. TSMC zelf heeft intussen de meest geavanceerde chipfabrieken, terwijl die eer decennialang toekwam aan Intel.
Daar komt nog de concurrentie bij uit de hoek van ARM. Die architectuur toont zich bijzonder interessant. In laptops zorgen ARM-chips voor hoge prestaties aan een erg laag verbruik en ook in servers biedt de architectuur een boeiend alternatief voor x86, met een lagere totale kost voor provider en klant in een cloud native-context. Intel worstelt met een antwoord op al die uitdagingen.