Intel sluit vreemde miljoenendeal met Via voor overname personeel

Intel betaalt 125 miljoen dollar voor de overname van een deel van de ingenieurs van Via-dochterbedrijf Centaur. De redenering achter de deal is onduidelijk.

Intel wil ingenieurs van Via overnemen. De chipgigant betaalt 125 miljoen dollar om personeel van dochterbedrijf Centaur aan te werven. De deal roept vooral vraagtekens op.

Via is naast AMD en Intel zelf het enige bedrijf ter wereld met een licentie om x86-chips te maken. Centaur is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van die chips. De x86-componenten van Via zijn vooral populair in nichehardware en voor toepassingen in de Chinese markt. Via is hoe dan ook een nichespeler in x86 met weinig zichtbare aanwezigheid in onze contreien.

Intel legt nu 125 miljoen dollar op tafel om een deel van de ingenieurs van Centaur over te nemen maar het is onduidelijk waarom. Via lijkt niet van plan Centaur af te danken of de x86-licentie in de vuilbak te smijten. Intel van zijn kant haalt maar beperkte expertise binnen die het niet zelf al in huis heeft.

Geen details

De aankondiging komt volgens Anandtech van Via zelf, dat niet verder in detail gaat. Intel bevestigt de deal, maar houdt de lippen eveneens stijf op elkaar. Nu Intel kreunt onder de concurrentie van AMD en de ARM-architectuur in laptops en servers, is het niet abnormaal dat het bedrijf de enige kleine concurrent in de x86-markt wil absorberen, maar het is onduidelijk of dat effectief het opzet is van de overeenkomst.

Via en Centaur werken zelf aan een nieuwe chip: de CNS-kern. Die combineert een x86-processor met prestaties op het niveau van Haswell met I/O en een accelerator op één die. Misschien heeft Intel interesse in dat concept, maar dat verklaart niet waarom er zogezegd geen IP inbegrepen zit in het prijskaartje van 125 miljoen. Of misschien heeft Intel geen zin om schaars talent te zoeken om zijn personeelsbestand uit te breiden, en zijn de mensen van Via en Centaur een stevige duit waard voor het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home