Intel slokt twee AI-start-ups op

Honger naar machine learning

Intel koopt twee start-ups met een focus op AI en machine learning. Het bedrijf zet zo steeds meer in op een breder AI-ecosysteem.

Intel koopt het Israëlische Cnvrg.io. Dat weet TechCrunch. De chipspecialist deelt geen details over de overname zodat we het raden hebben naar een prijs. Cnvrg.io werd recent nog op 17 miljoen dollar gewaardeerd, wat wel een indicatie geeft van het formaat van de deal. Het bedrijf heeft een platform gericht op datawetenschappers die machine learning-modellen bouwe en ontwikkelen. De focus ligt op de vergelijking van verschillende modellen. Cnvrg.io blijft aanvankelijk onafhankelijk doorwerken onder de Intel-vlag, en behoudt ook zijn klanten.

Vorige week lijft Intel ook SigOpt in. Ook dat bedrijf richt zich op machine learning maar specialiseert zich in de optimalisatie van modellen en simulaties. SigOpt is gebaseerd in San Francisco. Ook over deze deal communiceerde Intel geen details.

Focus op AI en ML

Intel zet de laatste tijd erg in op machine learning en kunstmatige intelligentie. Het ziet hoe AI-gerelateerde workloads aan belang winnen en dat is geen goed nieuws voor het bedrijf. Traditioneel focust Intel zich immers op x86-processors, terwijl machine learning net erg veel baat heeft bij geaccelereerde hardware. Accelerators zijn momenteel voornamelijk het domein van Nvidia, dat zich steeds meer tot rechtstreekse concurrent ontpopt.

Intel wil een antwoord klaarstomen en de overname van de start-ups lijkt in dat plaatje te passen. De verschuivende focus werkt momenteel nog niet echt vruchten af: een echt antwoord op Nvidia heeft Intel niet klaar en in x86-land gaat AMD aan de haal met steeds meer marktaandeel. De positie van Intel kan opnieuw verbeteren wanneer Intel volgend jaar zijn zelfgemaakte Xe-gpu’s en accelerators lanceert. Met de overname van Cnvrg en SigOpt lijkt Intel in te zetten op een ecosysteem dat de nieuwe hardware zal ondersteunen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home