Intels Xeon Scalable line-up heeft een nieuw vlaggenschip, al zal je dat niet van Intel zelf gehoord hebben. De processorfabrikant lanceerde de 28-core-chip eerder deze week maar gaf daar geen ruchtbaarheid aan.
28 rekenkernen, 56 threads, 3 GHz basiskloksnelheid met een turbo tot 4 GHz en 38,5 MB cache: met die specificaties is de Intel Xeon Platinum 8284 één van best uitgeruste cpu’s van het Xeon Scalable-gamma. De chip lijkt de opvolger van de Xeon Platinum 8280. Die heeft gelijkaardige specificaties maar kan 300 MHz minder voorleggen op de basisklok.
De extra snelheid van de nieuwe chip komt niet gratis. Je betaalt met een hoger TDP (240 watt versus 205 watt), en ook letterlijk, met euro’s. De 8284 krijgt een adviesprijs van 15.460 dollar tegenover ‘slechts’ 10.009 dollar voor de voorganger. Daarbij dienen we op te merken dat de adviesprijs in het hoge segment van Xeon Scalable een vreemd beest is. Intel past zijn prijzen aan al naargelang de bestelling, en kortingen kunnen erg hoog oplopen voor grote klanten. Transparant is de fabrikant daar niet over.
Vreemde bedoening
Zowel de timing als de stijl van de lancering van deze nieuwe chip zijn erg vreemd. Intel verfriste het Scalable-portfolio in april met een hele batterij aan nieuwe chips. Waarom dit exemplaar daar niet bij was, is onduidelijk. Nog vreemder wordt het wanneer we de ark-website bezoeken waar Intel in theorie zijn hele portfolio oplijst. De Platinum 8284 is nergens te bekennen, als is de uitgewerkte detailpagina via een directe link wel te bewonderen. De eer voor de ontdekking van deze mysterie-cpu gaat naar het Duitse Computerbase.
De chipgigant beleeft vreemde en moeilijke tijden. AMD’s chips zijn vandaag meer dan competitief. In de creatieve sector is er geen duidelijke reden meer om je blauw te betalen aan Core-chips van Intel aangezien die enorm veel hoger geprijsd zijn dan de intussen technisch geavanceerdere 7 nm-cpu’s van AMD en die laatste maakt zich klaar om een nieuwe lading Epyc-processors ter concurrentie van Xeon Scalable te lanceren op datzelfde proces. Intel sukkelt intussen nog steeds verder op het antieke 14 nm-proces. Misschien moeten we de lancering van de Xeon Platinum 8284 als een preventief antwoord op een nog te onthullen Epyc-chip zien.
Gerelateerd: AMD’s Epyc 7702P-processor belooft krachtigste in zijn soort te worden