De National Security Technology Accelerator (NSTXL) van de Verenigde Staten gaat in zee met Qualcomm en Intel. De fabrikanten helpen bij de ontwikkeling en productie van chips voor het Amerikaanse leger.
Intel en Qualcomm hebben beide de bevoegdheid gekregen het Amerikaanse leger te voorzien van 7nm-chips. Beide sloten een deal met de NSTXL, die een contract had lopen om het Amerikaanse leger te voorzien in de chipbehoefte.
Overwinning voor Intel
Het binnenslepen van het Rapid Assured Microelectronics Prototypes – Commercial (RAMP-C) is zeer voordelig voor chipfabrikant Intel. De onderhandelingen concentreerden zich namelijk op 7nm-chips. Vanaf 10 nm kon het bedrijf de concurrentie niet langer bijhouden en ook het 7nm-proces liep niet van een leien dakje.
Pat Gelsinger, de CEO van Intel, wil het bedrijf weer op de leidende positie krijgen. De sluiting van een contract met het Department of Defense (DoD) is daarvoor al een stap in de goede richting.
Volledig onshore
Het DoD werkt voor RAMP-C samen met chipfabrikanten met een vestiging in de VS. Van de offshore-installaties neemt het Amerikaanse leger liever afstand. Dit komt enerzijds door veiligheidsredenen, want een onshore installatie geeft zekerheid over de fabrikant en laat toe het productieproces van nabij op te volgen.
Anderzijds staat RAMP-C toe kleinere hoeveelheden te bestellen. Bij die bestellingen krijgen commerciële chips een kleine aanpassing. Zo kan het product beter aan de eisen voldoen en geeft het een tactisch voordeel in de strijd.
lees ook