Intel en China hakken in op jaaromzet Dell

dell

Dell ziet af van de tanende groei in de Chinese markt en het onvermogen van Intel om gevraagde processors te leveren. Het bedrijf stelt zijn verwachtingen voor het huidige fiscaal jaar daarom bij en rekent nu op meer dan een miljard dollar minder omzet dan aanvankelijk geanticipeerd.

Dell voegt zich bij het lijstje computerbouwers dat zijn jaaromzet op z’n minst deels gefnuikt ziet door Intel. De laptop- en serverbouwer stelde zijn verwachtingen voor het huidig fiscaal jaar gisteren naar omlaag bij. De omzet zou nu tussen de 91,5 miljard en de 92,2 dollar liggen, waar Dell eerst nog 92,7 tot 94,2 had voorspeld. De teleurstellende voorspelling is het gevolg van in hoofdzaak twee factoren.

Eerst en vooral is er de voorzichtigheid binnen de wereldeconomie en dan vooral op de Chinese markt. De handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump tegen China voert, maakt zowat ieder Amerikaans technologiebedrijf tot slachtoffer. De verkoop in China loopt trager dan verwacht en dat laat zich voelen.

Intels fout

Verder wijst Dell met de vinger naar Intel, dat intussen al meer dan een jaar een soep maakt van zijn processorleveringen en ondanks herhaaldelijke beloftes op beterschap de situatie maar niet onder controle krijgt. Al sinds de zomer van vorig jaar kan Intel niet aan de vraag van OEM’s voldoen. De chipbouwer is volop bezig met de ombouw van zijn fabrieken van 14 nm naar 10 nm en 7 nm, en dat zorgde voor een tekort van de 14 nm-chips die het leeuwendeel van Intels huidige portfolio uitmaken.

De processorbouwer moest daarom prioriteiten stellen, en verkiest om de capaciteit voornamelijk in te zetten om serverschips te bouwen aangezien daar de meeste marge op zit. Core-processors zijn in verhouding minder winstgevend, zeker nu AMD Intels marges heeft gedecimeerd. Resultaat: fabrikanten zoals Dell raken niet aan de componenten om hun consumenten- en zakelijke laptopportfolio in de gewenste volumes de deur uit te krijgen. Dat heeft volgens Dell een rechtstreekse invloed op de cijfers. Ook HP en Lenovo vertelden al een gelijkaardig verhaal.

Derde kwartaal

Dat wil niet zeggen dat het slecht gaat bij Dell. De kwartaalresultaten voor Q3 tonen een groei van enkele procenten in de client devices-groep, goed voor een omzet van 22,844 miljard. Dat is een klein beetje meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Binnen Infrastructure Solutions, Servers en Networking ziet Dell wel een omzetdaling (6 tot 16 procent), en daarvoor kan het Intel niet let de vinger wijzen. Het opslagdepartement doet het tot slot goed met een stijging van 7 procent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home