Intel draait minder omzet, maar overtreft verwachtingen

Hoewel de omzet van Intel daalt vergeleken met een jaar eerder, is die toch hoger dan wat analisten voorspelden. Beleggers zijn blij.

Intel haalde afgelopen kwartaal 14,16 miljard dollar binnen. Dat is acht procent minder dan gedurende dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden echter een grotere daling voorspeld, tot 13,53 miljard dollar. Intel doet het dus beter dan verwacht en dat appreciëren beleggers: de aandelenkoers van de chipfabrikant steeg met acht procent.

Ook de winst is een stuk lager dan vorig jaar, al zijn de cijfers beslist zwart. Intel rapporteert 297 miljoen euro aan winst maar kon vorig jaar nog 1,02 miljard ophalen. Voor het laatste kwartaal van dit jaar mikt Intel op een omzet van 14,4 tot 15,6 miljard euro.

CEO Pat Gelsinger stelt vast dat de processormarkt stilaan stabiliseert, na een turbulente periode waarin overstock de norm was. Hij ziet bovendien een belangrijke rol weggelegd voor de Xeon-processors van Intel, met dank aan de ingebouwde AI-capaciteiten. In de praktijk blijven Xeon-chips wel mindere krachtig dan AMD Epyc-processors.

Foundry-succes

De Intel Foundry-business haalde ook nieuwe klanten binnen. Tegen 2025 verwacht Intel dat de eigen fabrieken opnieuw de meest geavanceerde ter wereld zullen zijn. Vandaag zijn dat die van concurrent TSMC. De snelle innovatie, gekoppeld aan de nieuwe klanten, tonen aan dat de strategie van Gelsinger werkt. Aandeelhouders lijken steeds meer vertrouwen te hebben in de man. Toch is de Foundry-tak op dit moment nog niet zo belangrijk voor Intel. Chipproductie voor derden was verantwoordelijk voor 311 miljoen dollar aan omzet. Dat is wel driehonderd procent meer dan een jaar eerder.

De Client Computing-groep, die verantwoordelijk is voor de CPU’s voor pc’s, was goed voor 7,9 miljard dollar (drie procent mindere dan een jaar eerder). De datacenter-divisie zag z’n omzet met tien procent dalen tot 3,8 miljard dollar. Gelsinger bekent dat aanzwengelende competitie daar toch een impact heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home