Intel wil ex-AMD-chipfabriek overkopen voor 30 miljard dollar

Intel wil 30 miljard dollar neertellen voor chipfabrikant GlobalFoundries, al blijft dat nieuws officieel onbevestigd. De zet is extra interessant gezien de geschiedenis van de fabricagespecialist.

Intel is in gesprek om chipfabrikant GlobalFoundries te kopen. Dat rapporteert de Wall Street Journal met het nodige vertrouwen, ook al blijft het nieuws vooralsnog officieel onbevestigd. GlobalFoundries is de op drie na grootste chipbouwer ter wereld en neemt ongeveer zeven procent van de wereldwijde semiconductorproductie voor zijn rekening. Technologisch lopen de fabrieken van het bedrijf een beetje achter op TSMC, Samsung en Intel zelf, aangezien ze geen chips op 7 nm kunnen produceren.

Ex-AMD

GlobalFoundries was ooit de fabricagetak van AMD. Intel besliste in 2008 om zelf chipdesign en productie in handen te houden en is vandaag de enige ontwikkelaar van pc-CPU’s die beide aspecten zelf verzorgt.

AMD van zijn kant vond het een beter idee om de productie af te splitsen zodat iedere organisatie zich op zijn specialiteit kon toespitsen. Het nieuwe bedrijf dat met die beslissing geboren werd, heet GlobalFoundries. Het is momenteel in handen van de Verenigde Arabische Emiraten. GlobalFoundries was lange tijd de voorkeurspartner van AMD voor chipproductie, tot die laatste voor zijn Ryzen-chips bij TSMC aanklopte.

Logische zet

Intel zou 30 miljard dollar willen neertellen voor GlobalFoundries, dat wereldwijd fabrieken heeft. De zet past binnen de ambities van Intel, dat onder nieuwe CEO Pat Gelsinger zijn eigen fabricagecapaciteit wil uitbreiden. Daartoe kan het zelf nieuwe fabrieken zetten, wat tijd en geld kost, of vertrekken van de solide basis die GlobalFoundries vandaag bezit.

Of de deal snel werkelijkheid wordt, blijft afwachten. Voorlopig houden alle betrokken partijen de lippen stijf op elkaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home