Imec verenigt chipsector in streven naar nul-uitstoot CO2 bij fabricage

microchip processor wafer

Imec brengt belangrijke partners uit de halfgeleider-industrie samen voor zijn Sustainable Semiconductor Technologies and Systems-programma. Onder die noemer streven de deelnemers naar een netto-nul-uitstoot van chipfabricage.

Imec verenigt belangrijke partners uit de chipindustrie voor zijn Sustainable Semiconductor Technologies and Systems (SSTS)-programma. Onder andere ASM, ASML, Kurita, Screen en Tokyo Electron werken eraan mee, net als Microsoft en Apple. Het Leuvense onderzoeks- en innovatiecentrum kondigt het succes van het SSTS-programma aan tijdens zijn Future Summits 2022-conferentie in Antwerpen.

Minder CO2, meer duidelijkheid

Het onderzoeksprogramma maakt deel uit van de duurzaamheidsinspanningen van imec. De organisatie wil helpen om de CO2-afdruk van de semiconductor-industrie naar omlaag te krijgen net nu de sector zo snel groeit door een ongeziene vraag. Momenteel kunnen de chipmakers de actuele vraag immers niet bijhouden.

“De productie van halfgeleiders heeft echter een prijs”, merkt Imec op. “Er zijn enorme hoeveelheden energie en water voor nodig en er ontstaat gevaarlijk afval. Om dit probleem aan te pakken, moet de hele toeleveringsketen zich engageren en is een ecosysteembenadering essentieel.” Bedrijven zoals laptopfabrikanten zetten zich er al massaal voor in om hun toeleveringsketen en hun producten tegen 2030 of 2040 CO2-neutraal te krijgen, maar de impact van chipfabricage blijft onderbelicht in die ambities.

Onderzoek impact

Het SSTS-programma brengt de hele waardeketen van de halfgeleiderindustrie samen. Het beoordeelt de milieu-impact van nieuwe technologie, identificeert problemen met een hoge impact en definieert groenere oplossingen voor de productie van halfgeleiders. “Om groene keuzes te maken, moeten we de juiste technieken en materialen van het begin af aan identificeren”, zegt Luc Van den hove, CEO van Imec, tijdens Future Summits 2022 in Antwerpen.

“Vandaag is er een gebrek aan gegevens over de milieuvoetafdruk van de fabricage van geïntegreerde halfgeleiderschakelingen voor meer geavanceerde technologieën”, zegt Lars-Åke Ragnarsson, programmadirecteur SSTS. “Daarom beoordelen we in een eerste stap de milieu-effecten en gebruiken we die resultaten om problemen met een hoge impact in deze toekomstige technologieën te identificeren, zodat we weloverwogen keuzes kunnen maken wanneer we naar de volgende technologiegeneraties overstappen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home