IBM’s debat-AI steeds dichter bij een bruikbare tool

ibm project debater 2

IBM Project Debater is weer een stap dichter bij het worden van een bruikbare tool. Een techniek genaamd ‘argument mining’ laat machines enorme datasets doorzoeken voor hulp bij het maken van keuzes. Dit kan spraakassistenten drastisch verbeteren.

We maken keuzes door de voor- en nadelen met elkaar af te wegen. Artificiële intelligentie heeft het potentieel om ons hierbij te helpen, door steeds groter wordende bergen data te filteren. Om de tool werkelijk bruikbaar te maken, moet het nog meer als een mens gaan redeneren. 

“We maken gebruik van overtuigende taal en allerlei achtergrondinformatie die zeer moeilijk is om te modelleren in AI”, zegt Jacky Visser van het Center for Argument Technology op de University of Dundee. “Dit is al een van de ontbrekende schakels sinds mensen voor het eerst begonnen te denken aan AI.”

Argumenten opbouwen met AI

Om goed gebruik te maken van AI bij het nemen van beslissingen, is er een systeem nodig dat zoveel mogelijk bronnen van informatie kan doorzoeken en een argument kan opbouwen door gebruik van elk stukje bewijs dat het kan vinden. De nieuwe ontwikkeling van IBM brengt ons een grote stap verder in die richting. 

IBM’s Project Debater-team is jaren bezig geweest met het ontwikkelen van een AI die argumenten kan geven. Afgelopen jaar demonstreerde IBM zijn technologie in ontwikkeling tijdens een live debat met de wereldkampioen debatteren. De twee waren aan elkaar gewaagd. Nu zet IBM een stap verder. In plaats van een leuke demonstratie, wordt de debat-AI nu een bruikbare tool. 

Toekomst van Project Debater

In de maanden sinds het live debat, heeft het team van IBM hard gewerkt aan de neurale netwerken die het systeem gebruikt. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het bewijs dat de tool ophaalt. Een belangrijke toevoeging is BERT, een neuraal netwerk van Google voor het verwerken van taalgebruik. 

IBM is van plan om Project Debator aan te bieden als een platform voor bedrijven en overheden. “We zien de toekomst van Project Debater als een AI-clouddienst”, vertelt Christopher Sciacca, een woordvoerder van IBM. De vernieuwde debat-AI wordt aankomende maand gepresenteerd op de Association for the Advancement of Artificial Intelligence Conference in New York.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home