IBM investeert 2 miljard dollar in nieuw AI-onderzoekscentrum

IBM

IBM pompt 2 miljard dollar in een nieuwe onderzoekshub voor artificiële intelligentie in de Amerikaanse staat New York. De investering is onderdeel van de inspanningen van het bedrijf om de groei van opkomende technologieën te stimuleren.

Het AI Hardware Center, zoals het centrum wordt gedoopt, vindt onderdak op een campus van het SUNY Polytechnic Institute in Albany. Het moet de kern vormen van een nieuw wereldwijd ecosysteem van onderzoeks- en commerciële partners, die samenwerken met IBM-onderzoekers om de ontwikkeling van AI-geoptimaliseerde hardware-innovaties verder te versnellen, klinkt het in een persbericht.

“Samenwerkingen binnen een open ecosysteem zijn essentieel voor het bevorderen van hardware- en software innovatie, die de basis vormen voor AI”, zegt Mukesh Khare, vice-president Semiconductor and AI Hardware bij IBM Research. Tot die partners behoren onder meer Samsung, Mellanox Technologies, Synopsys, Applied Materials en Tokyo Electron Limited. Door de aanwezigheid op een universiteitscampus, zijn ook de academische partners niet veraf.

 

IBM Research AI Hardware Center roadmap

Het centrum zal zich met name richten op onderzoek en ontwikkeling van technologieën op chipniveau, nieuwe architecturen en software om AI-workloads te ondersteunen. IBM hoopt antwoorden te vinden voor de huidige beperkingen van machine learning, onder meer met nieuwe benaderingen zoals approximate computing (Digital AI Cores)en in-memory computing (Analog AI Cores). Die technieken moeten de huidige AI-prestaties met veelvoud duizend doen toenemen in de komende tien jaar.

IBM zet de laatste jaren sterk in op nieuwe opkomende technologieën zoals artificiële intelligentie en eerder ook de cloud en analytics. Het probeert zo afstand te nemen van zijn verleden in legacy-domeinen zoals mainframecomputers en nieuwe groei te genereren. Een groot deel van de AI-applicaties opereren vandaag in de cloud, waar IBM achterop hinkt op Amazon en Microsoft.

Gerelateerd: Snelste supercomputer ter wereld breekt AI-records

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home