Huawei maakt spraakassistent Xiaoyi beschikbaar voor buitenlandse markten

stem assistent voice assistent

Huawei heeft plannen om zijn spraakassistent Xiaoyi ook buiten China op de markt te brengen. De Chinese ICT-leverancier wil langs deze weg de concurrentie aangaan met onder meer Google’s Assistent en Amazon’s Alexa, aldus Richard Yu, CEO consumer business bij Huawei in een verklaring aan nieuwszender CNBC.

De eerste slimme luidspreker van Huawei, genaamd AI Cube, was om Amazon’s Alexa heen gebouwd. Daarna heeft het bedrijf zich vervolgens toegelegd op de ontwikkeling van een eigen spraakassistent. Inmiddels maakt Huawei’s nieuwste AI-luidspreker gebruik van hun eigen oplossing: Xiaoyi. Daarnaast heeft het bedrijf ook een nieuwe lijn smartphones voorzien van zijn eigen spraakassistent. Volgens de CEO blijft Huawei wel gewoon samenwerken met Amazon en Google.

Amerikaanse markt

Of Huawei de Amerikaanse markt en bijgevolg de rest van de wereld kan veroveren, is nog maar de vraag. De markt wordt volgens het Amerikaans data- en analysebureau Strategy Analytics vooral beheerst door Google’s Assistent, goed voor meer dan de helft van de aandelen. Apple neemt met zijn spraakassistent Siri met 31 procent de tweede plaats in, gevolgd door een andere Chinese speler, zoekmachine Baidu, die 17 procent bezit.

Een andere populaire spraakassistent is Amazon’s Alexa. Een verklaring voor het feit dat deze nauwelijks global terrein wint, is omdat Alexa in geen enkele smartphone de primaire spraakassistent is. Volgens de nieuwszender zou Huawei een greep kunnen krijgen op de internationale markt voor AI-spraakassistenten, door zijn naar eigen zeggen populaire handsets te profileren. Over waar, wanneer en in welke talen Xiaoyi beschikbaar wordt, is nog niets bekend, aldus de nieuwszender.

Het is nog maar de vraag of de Amerikanen zelf Huawei’s Xiaoyi omarmen. De Amerikanen maken zich namelijk al langer zorgen over de banden die onder meer Huawei heeft met de Chinese overheid. Er wordt al jaren gesproken over mogelijke achterdeurtjes in producten van deze merken, waardoor de Chinese overheid mee zou kunnen kijken. Overtuigend bewijs werd er echter nooit geleverd.

 

Gerelateerd: Huawei ontkent nieuwe rapporten rond infiltratie van telecomnetwerken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home