Telecomspecialist Huawei wil zijn rijke 5G-patentportfolio inzetten als extra inkomstenstroom met een limiet van 2,5 dollar per telefoon.
Huawei heeft de meeste 5G-patenten ter wereld en wil dat portfolio nu inzetten in licentiedeals met smartphonefabrikanten. Eerste klanten die in het vizier komen zijn Samsung en Apple volgens Bloomberg. Het belooft wel lagere prijzen te vragen dan concurrenten Qualcomm, Ericsson en Nokia.
Huawei zou ongeveer tussen de 1,2 miljard en 1,3 miljard dollar aan licentie-inkomsten hebben verdiend tussen 2019 en 2021. De fabrikant zegt niet hoe groot het 5G-aandeel is in dat totaal. De maximale licentiekost wordt vastgelegd op 2,5 dollar per 5G-toestel in de toekomst. Jason Ding, hoofd van Huaweis departement van intellectuele eigendommen, kijkt echter verder. “We zijn flexibel in elke onderhandeling wat betreft 5G-producten gaande van watermeters tot slimme auto’s.”
Handelsoorlog met de VS
Huawei zit al een tijdje in de hoek waar de klappen vallen sinds voormalig Amerikaans president Trump het bedrijf op de zwarte lijst zette. Geen enkele leverancier die Amerikaanse technologie gebruikt voor zijn product, mag nog leveren aan Huawei zonder aparte handelsovereenkomst die telkens minutieus wordt gecontroleerd. Huidig president Biden lijkt die trend te volgen om China onder druk te zetten.
Het vergrootglas dat de VS op Huawei legde en bijhorende politieke druk zorgt ervoor dat heel wat andere landen Huawei verbannen uit hun toekomstige 5G-netwerken. Zo kiezen Proximus en Orange voor hun 5G-netwerk Nokia en Ericsson alsook voor de modernisering van het huidige netwerk. Huawei, de vorige leverancier van beide telecomproviders, wordt prompt buitengezet. De schrik rond Chinese 5G-netwerkapparatuur in België zit er flink in, want begin deze week kondigde Telenet ook aan dat het ZTE vervangt door Nokia, Ericsson en Google Cloud voor de uitrol van zijn 5G-netwerk.
Potentiële goudmijn
Discussies over 5G-patenten zullen de komende jaren ongetwijfeld nog flink worden opgevoerd wanneer 5G steeds meer mainstream wordt. Volgens Allied Market Research gaat de 5G-markt groeien van 5,5 miljard dollar in 2020 naar 668 miljard dollar in 2026 wereldwijd. Het spreekt voor zich dat iedereen met belangrijke 5G-patenten een deel van de koek wil.
De standaardisering van technologie is al langer een probleem in de smartphonemarkt waar netwerkontwikkelaars Nokia, Qualcomm en Motorola al jaren ‘nieuwe’ bedrijven zoals Apple bestoken met licentiekosten. In 2017 startte een verhitte patentenoorlog tussen Qualcomm en Apple toen die laatste zijn eigen 5G-modem wilde ontwikkelen samen met Intel. Twee jaar later werd de strijdbijl begraven en kondigden beiden een samenwerking aan. Volgens Bloomberg legt Qualcomm een prijsplafond op van 7,5 dollar per smartphone, drie keer hoger dan wat Huawei nu hanteert