HPE struikelt over winstmarges servers 

hpe discover

Ook HPE kan niet ontsnappen aan het strenge oordeel van investeerders. Een positief kwartaalrapport wordt afgestraft omwille van lagere winstmarges op (AI)-servers.  

HPE zag zijn aandelenkoers met 1,5 procent zakken na het bekendmaken van het kwartaalrapport voor het tweede kwartaal van 2024. De cijfers gaven daar nochtans weinig reden toe. HPE liet een sterk kwartaal optekenen met een nettowinst van 512 miljoen dollar, een mooie stijging ten aanzien van de 464 miljoen dollar van een jaar geleden. Ook de omzet steeg met tien procent tot 7,7 miljard dollar.  

Investeerders zien wat ze willen zien en vielen over de winstmarges die HPE pakt op zijn AI-servers. Hoewel HPE zich de voorbije jaren omgeschoold heeft tot een hybride cloudspecialist, liggen de roots van het bedrijf in de servermarkt. HPE rapporteerde nochtans een recordkwartaalomzet van 3,4 miljard dollar voor zijn serverdivisie.  

De winstmarge ging echter niet mee vooruit en zakte van 33,4 procent naar 31,8 procent. CFO Marie Myers probeerde dit nog in te dekken door te wijzen naar een ‘hogere mix van serveromzet’ en benadrukte dat de servers van het bedrijf ‘’bijzonder geschikt zijn voor enterprise AI’.  

Torenhoge verwachtingen 

HPE is niet de enige die wordt afgestraft voor op het eerste zicht mooi ogende kwartaalresultaten. De grootsten uit de techindustrie, van Microsoft tot Nvidia, hebben moeite om hun resultaten te verantwoorden. Een positieve omzet- en winstgroei volstaat niet langer om aandeelhouders te sussen: ieder cijfertje in het kwartaalrapport moet zwart kleuren.  

Techbedrijven hebben de lat voor zichzelf hoog gelegd, maar je kan ook zeggen dat de AI-hype voor bij momenten irrationeel gedrag zorgt bij investeerders. Menig belegger is zonder enige zin voor realisme mee in de hype gestapt, uitgaande van een eindeloze goednieuwsshow. Ieder cijfertje dat die wolk doorprikt, wordt genadeloos afgestraft.  

lees ook

Paniekvoetbal of teken aan de wand: staat de AI-bubbel op barsten?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home