Google’s zoekmachine krijgt AI-injectie met verhalende antwoorden

google search

Techgigant Google heeft een nieuwe versie van de bekende, en nog altijd meest gebruikte, zoekmachine aangekondigd. De resultaten van een zoekopdracht zullen verschijnen in de vorm van door AI opgestelde antwoorden. Zoals wel vaker krijgt thuisbasis VS de primeur. Andere delen van de wereld volgen later dit jaar.

Een dag nadat OpenAI het nieuwste GPT-model aankondigde, pakt nu ook Alphabet uit met (groot) AI-nieuws. Het moederbedrijf van Google test al een tijd AI-gegenereerde antwoorden, weten persbureau Belga en andere media. Al moesten de gebruikers vooraf intekenen om de experimentele versie te testen. Tijdens de jaarlijkse I/O-ontwikkelaarsconferentie gaf topman Sundar Pichai aan dat de nieuwe versie tot ‘meer opzoekingen en tevredenheid leidt’.

Verhalende antwoorden

Wie een zoekopdracht ingeeft, zal bij de nieuwe versie meer verhalende antwoorden voorgeschoteld krijgen. Daardoor zou de gebruiker minder vaak moeten doorklikken op verschillende links, op zoek naar het meest geschikte antwoord. De AI-gegenereerde antwoorden komen bovenaan de resultatenpagina met daaronder suggesties voor bijkomende vragen. Lager op de pagina, zoals het nu is, links naar websites op basis van het zoekcriterium.

Voor de AI-gegenereerde antwoorden doet Google beroep op het recent voorgestelde AI-model Gemini. De nieuwe functie is getest in verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Toch rolt Google de nieuwste zoekmachine eerst uit in de Verenigde Staten. Volgens Liz Reid, hoofd van Google Search, zullen de AI-overzichten tegen het einde van het jaar beschikbaar zijn voor meer dan een miljard mensen.

AI-ontwikkelingen

Tijdens de I/O ontwikkelaarsconferentie wierp Google nog een blik op enkele ‘werken in uitvoering’. Zo test het bedrijf een nieuw AI-model voor tekst-naar-video conversie. Gebruikers kunnen computer gegenereerde beelden maken via tekstopdrachten. Daarmee lijkt Google de concurrentiestrijd aan te gaan met Sora van OpenAI. Veo vertoont vergelijkbare functies en zal naar verwachting later dit jaar worden voorgesteld.

lees ook

Google lanceert Gemini Code Assist  

Een andere ontwikkeling speelt zich af binnen het project Astra. Dat moet een AI-assistent worden die locaties kan identificeren, code kan lezen en allitererende zinnen kan maken met behulp van een smartphonecamera. De volgens Sundar Pichai ‘behoorlijk magische’ tool zal wellicht in het tweede deel van het jaar zijn debuut maken. Pichai liet ook weten dat er een snellere versie van Gemini (A.5 Flash) aankomt met een bijgewerkt (en minder bevooroordeeld) beeldgeneratormodel.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home