Google wil Wiz voor 23 miljard dollar overnemen om securitytak uit te breiden

Met de overname van Wiz en de eerdere overname van Mandiant wil Google zich prominent profileren als dé veiligheidsexpert van dienst.

Google heeft volgens de New York Times ruim 23 miljard dollar veil voor Wiz. Het zou de grootste overname zijn van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Eerder leek dat Hubspot te worden, maar Google heeft naar verluidt beslist om niet mee te werken aan een potentiële overnamen.

Wiz is een start-up gespecialiseerd in het beveiligen van cloudomgevingen. Het bedrijf bestaat amper vier jaar maar heeft al heel wat cloudproducten in de markt gezet. Wiz heeft ook enkele belangrijke veiligheidslekken aan het licht gebracht, waaronder ChaosDB en OMIGOD.

De start-up haalde in mei nog 1 miljard dollar op en werd toen gewaardeerd op 12 miljard dollar. De securityprovider rapporteerde voor 2023 350 miljoen dollar aan inkomsten, vergeleken met 100 miljoen dollar twee jaar eerder.

Volgens insiders is Thomas Kurian, CEO van Google Cloud, de belangrijkste factor in de overname van Wiz. Hij zou persoonlijk de push hebben gemaakt om een bod uit te brengen.  

Tandem met Mandiant

Mocht de deal rond geraken, dan versterkt Google zijn securityportfolio flink nadat het eerder al Mandiant overnam in 2022 voor 5,4 miljard dollar. In tandem met Wiz zou Google zich als één van de belangrijkste securityproviders kunnen profileren. Wiz en Mandaint hebben pure securityproducten die niet noodzakelijk hun wagonnetje aan de cloud hangen, wat bij Microsoft (Azure) en Amazon (AWS) voornamelijk wel het geval is.

Of Google zich wil profileren als de algemene securityspecialist, valt af te wachten. Het stond aan de wieg van Kubernetes, en toch is Google Cloud vaak niet het primaire platform voor containerapps. Mogelijks lukt dat nu wel met de overname van Wiz. Anderzijds heeft Google misschien die ambitie niet en vult Wiz net een interessant gat in het portfolio van de cloudgigant.

Indien de deal wordt voltooid, dan is het nog niet zeker dat regulatoren wereldwijd de overname zullen goedkeuren. Toen Google 2,1 miljard dollar betaalde voor FitBit in 2019 heeft het heel wat hordes moeten nemen bij regulatoren. Allereerst moeten we afwachten of de deal überhaupt doorgaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home