Google voorziet zijn Dart-kit en Flutter-tool van nieuwe updates

google

Google voorziet zijn Dart programming language software development kit van een update. Bovendien wordt ook Flutter, een tool voor het bouwen van gebruikersinterfaces voor native iOS- en Android-apps, onder handen genomen.

Dart SDK is inmiddels voorzien van een preview van ML Complete, Google’s visie op automatische leerprocessen met behulp van machine learning. Het is ingebouwd in de Dart-analyser, waardoor meteen ook beschikbaar voor editors met Dart-ondersteuning. Denk dan aan editors als Android Studio, IntelliJ en VS Code. Bovendien bevat het ook een foreign function interface om C-code rechtstreeks vanuit Dart aan te roepen, aldus ZDnet.

ML Complete

Samen met de editor biedt ML Complete ontwikkelaars aanvullingen, terwijl ze hun code typen. Het helpt ze ook bij het snel verkennen van lijsten met voltooiingen, die ontwikkelaars waarschijnlijk als volgende stap zien. Dat voorkomt dat opties alfabetisch moeten worden afgelopen. “Met voltooide codes kunnen ontwikkelaars zowel spelfouten vermijden als API’s verkennen door het begin van de verwachte symbolen te typen en te kiezen uit de aangeboden voltooiingen”, verklaart Michael Thomsen, Google-projectmanager, in een blogpost.

De door AI-aangedreven code-voltooiing voor Dart is gebaseerd op een model dat is getraind op een grote hoeveelheid Dart-code op GitHub. Het model wordt aangedreven door Google’s TensorFlow Lite deep-learning framework. Het model is in staat te voorspellen welke ontwikkelaars typen terwijl ze code bewerken. ML Complete moet ontwikkelaars helpen snel naar een gewenste variabele of methode te gaan.

Flutter

De nieuwe versie Flutter 1.9 is voorzien van extra ondersteuning voor Apple-platforms, waaronder nieuwe ondersteuning voor de komende macOS Catalina en iOS 13 van Apple. Daarnaast is er sprake van een verbeterde tooling, nieuwe Dart-functies en nieuwe materiaalwidgets. Verder biedt de nieuwe versie ook ondersteuning voor de geïntegreerde ontwikkelingsomgeving (IDE) van macOS Xcode 11. Dat is nodig voor het bouwen van apps voor iOS en macOS van Apple.

De verbeterde versie van Flutter is tot stand gekomen door ondersteuning toe te voegen voor het nieuwe Xcode-buildsysteem en 64-bits ondersteuning in de hele toolchain mogelijk te maken. Bovendien is de platformafhankelijkheid vereenvoudigd. “Deze release is onze grootste update tot nu toe met meer dan 1500 PR’s van meer dan 100 bijdragers”, aldus Chris Sells, projectmanager developer experience.

iPhone 11

Bovendien moeten de verbeteringen ervoor zorgen, dat Flutter-gebouwde apps er goed uitzien op de iPhone 11 en iPhones met iOS 13. Zo bevat Flutter 1.9 onder meer Google’s kijk op de iOS 13 versleepbare schuifbalk. Deze kan worden geactiveerd met een lange druk op de schuifbalk of door naar binnen te slepen rechts van de schuifbalk. Verder ondersteunt het de iOS haptic feedback en wordt er gewerkt aan ondersteuning voor de donkere modus van iOS. 

Ook is de nieuwe versie voorzien van een nieuwe, experimentele ondersteuning voor de Bitcode van Apple. Dit stelt Flutter in staat om in de toekomst ondersteuning te bieden voor watchOS en tvOS. Voor deze platforms is het namelijk vereist om Bitcode  in te schakelen voor indiening bij de Apple App Store.

Doordat Flutter op het internet is verouderd, is de webondersteuning nu samengevoegd met de main flutter repository.

Gerelateerd: Google slaat brug tussen Android en iOS met Flutter 1.0 SDK

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home