Google timmert incognito-modus Chrome dicht

chrome

Vanaf Chrome 76 zullen websites niet meer kunnen detecteren of een bezoeker in incognito-modus surft. Daar zorgt Google voor door de detectie van de FileSystem-APU uit te schakelen.

Websites kunnen binnenkort niet meer detecteren of een Chrome-gebruiker incognito surft. Daar zorgt Google vanaf Chrome 76 voor. Sommige sites die bijvoorbeeld gebruik maken van een eenvoudige betaalmuur, willen niet dat bezoekers die omzeilen door de website in kwestie incognito te bezoeken. Detectie is mogelijk door de FileSystem-API aan te spreken. Die is onbeschikbaar in incognitomodus en verraad zo het gebruik ervan.

Google schakelt dat detectiesysteem met Chrome 76 uit en heeft als ambitie ook andere manieren van detectie te vinden en onmogelijk te maken. De aanpassingen werden eerder al in de bétamodus van de nieuwste browserversie getest. De browserbouwer heeft begrip voor websites die met een betaalmuur werken, maar claimt dat de detectie van incognitomodus net ingaat tegen het principe ervan.

Google suggereert Alternatieven

Websites met een eenvoudige betaalmuur die gebruik maakt van cookies, kunnen hinder ondervinden van de wijziging. Google stelt enkele alternatieven voor, zoals gebruikers verplicht laten inloggen of de paywall op geavanceerdere technologie baseren. Het bedrijf zegt er wel meteen bij dat website in eerste instantie best niets doen en nakijken of de aanpassing wel een effectieve impact heeft op het gedrag van bezoekers. Een wijziging van de betaalmuur als reactie heeft immers een impact op alle gebruikers, terwijl er meer manieren zijn dan incognitomodus om een cookie-paywall te omzeilen.

Chrome 76 lanceert in principe aan het einde van de maand, voorzien van de wijzigingen aan de FileSystem-API die detectie onmogelijk maken.

Gerelateerd: Google verduidelijkt ‘Managed by your organization’-melding in Chrome

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home