Google getroffen door rechtszaak van 2,1 miljard euro voor oneerlijke Europese concurrentie

google boete

De Zweedse online prijsvergelijker PriceRunner daagt Google voor de rechter wegens oneerlijke concurrentie in Europa. Het eist 2,1 miljard euro schadevergoeding voor verloren inkomsten.

In november vorig jaar verkondigde het Europese hof aan dat Google zijn monopoliepositie misbruikte om eigen online shopping-diensten voor te trekken. Het hof legde de zoekgigant een monsterboete op van 2,42 miljard euro op. Het initiële arrest dateert van 2017 maar werd definitief verloren door Google na talrijke extra procedures.

Die definitieve beslissing dwingt PriceRunner nu om ook een rechtszaak te starten tegen Google. Door de machtige positie van de zoekgigant heeft PriceRunner nooit een eerlijke kans gekregen om te concurreren als online prijsvergelijker.

“We zoeken compensatie voor de schade die Google ons heeft aangericht over de vele jaren. Daarnaast zien we deze rechtszaak ook als een gevecht voor consumenten die immens hebben afgezien van de dominante positie van Google over de afgelopen veertien jaar en vandaag nog steeds handhaaft”, aldus PriceRunner CEO Mikael Lindahl.

Google heeft na de veroordeling vorig jaar het eerste beroep verloren, maar de zoekgigant geeft niet op. “We voelen dat er gebieden zijn die juridische verduidelijking vereisen van het Europese Hof van Justitie.”

lees ook

Google Analytics illegaal volgens steeds meer Europese toezichthouders

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home