Google Maps toont nu ook ecovriendelijke routes

google maps

Google Maps heeft er een feature bij: ecovriendelijke routes. Dat routemodel brengt je niet alleen zo snel mogelijk waar je zijn moet maar optimaliseert ook je brandstofverbruik. 

De optie was al beschikbaar in verschillende landen en doet nu ook in België, Nederland en de rest van Europa haar intrede. Google Maps geeft voortaan niet alleen de snelste route weer, maar ook de zuinigste. Je kunt daarbij de relatieve brandstofbesparing en het verschil in aankomsttijd zien tussen de twee routes. Vervolgens kun je de route kiezen die het beste bij je past. 

Google Maps kan milieuvriendelijke routes aanbieden door artificiële intelligentie en de inzichten van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) toe te passen. De nieuwe routes voorkomen potentieel meer dan een miljoen ton CO2-uitstoot. Dat cijfer komt overeen met meer dan 200.000 auto’s van de weg halen. 

Jeff Gonder van NREL: “Niet alleen brengt de milieuvriendelijke route van Google Maps de brandstofzuinige technologie van NREL van het laboratorium naar de weg, maar het heeft ook een enorm potentieel om de uitstoot aanzienlijk te verlagen en chauffeurs geld te laten besparen op benzine – gunstig voor zowel mens als planeet.”

Schatting per motortype

Als je de feature inschakelt, gebruikt Maps ook brandstof- of energie-efficiëntie om de beste route te kiezen. Naast de snelste route, krijg je dan ook de meest efficiënte te zien, zelfs als ze niet hetzelfde zijn. 

Google Maps toont schattingen van brandstof- of energie-efficiëntie op basis van het door jou ingegeven motortype van je voertuig – van benzine en diesel tot hybride of elektrisch. 

De zuinigste routesuggestie verschilt volgens het motortype. Zo bespaar je bij dieselvoertuigen over het algemeen de meeste brandstof op de snelweg. Hybride en elektrische voertuigen zijn dan weer efficiënter in steden en heuvelachtige omgevingen waar ze voordeel halen uit regeneratief remmen.

Als je de eco-functie uitschakelt, houdt Maps geen rekening met brandstof of energiezuinigheid en krijg je altijd de snelste route te zien. Schattingen voor brandstof- of energie-efficiëntie en een groen blad worden wel nog weergegeven om de efficiëntste route qua brandstof en energie aan te duiden tussen de alternatieve routes.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home