Google maakt controversiële automatische inlogfunctie in Chrome 70 optioneel

chrome

Google reageert op kritiek van gebruikers na een recente wijziging in Chrome 69. Gebruikers die aanmelden op een Google-site, worden automatisch ook in Chrome aangemeld. Die functie kan vanaf Chrome 70 worden uitgeschakeld.

Wie vandaag de internetbrowser van Google gebruikt, meldt zich automatisch met hetzelfde account aan bij Chrome wanneer men één keer op een Google-site inlogt. Google argumenteert dat de aanpassing helpt voorkomen dat gebruikers op gedeelde computers onbedoeld data, zoals zoekopdrachten en bezochte websites, opslaan in de gesynchroniseerde account van een andere gebruiker.

De aanpassing krijgt heel wat kritiek. Gebruikers vrezen dat dit ook betekent dat al hun lokale browserdata automatisch met de cloud wordt gesynchroniseerd via Chrome Sync. Die vrees blijkt evenwel onterecht. Google benadrukt dat Chrome Sync apart moet worden ingeschakeld, maar komt alsnog tegemoet aan de kritiek door ook het automatisch inloggen optioneel te maken. Vanaf Chrome 70 kan je de functie desgewenst uitschakelen.

Daarnaast wordt ook de interface aangepast om duidelijker te communiceren of een gebruiker ingelogd is en synchronisatie al dan niet aan heeft staan. Tot slot wordt ook het gedrag van Googles authenticatiecookies aangepast, zodat je wordt uitgelogd wanneer je alle cookies in de browser verwijdert.

Chrome 70 wordt midden oktober uitgerold. In die nieuwe versie zal onder meer ook het ‘www’-gedeelte van een url niet langer worden getoond in de adresbalk. Google probeerde die aanpassing reeds in Chrome 69 door te voeren, maar kon ook hier op kritiek rekenen en trok dan maar terug naar de tekentafel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home