Google lanceert slimme luidsprekers officieel in België

google home mini

Nadat Google eerder dit jaar zijn spraakassistent officieel in België lanceerde, volgt vandaag de hardware. De Google Home – correctie, Nest – Mini en Hub zijn per direct in ons land beschikbaar en werden voorgesteld tijdens een persevent in Brussel.

We moeten onszelf meteen verbeteren omdat Google recent zijn smarthomeproducten onder de Nest-noemer heeft ondergebracht. Geen Google Home Mini en Hub dus, maar wel de Nest Mini en Hub. Vanaf vandaag zijn beide slimme luidsprekers officieel in ons land beschikbaar.

De Google Nest Mini is het instapmodel en heeft wereldwijd al de weg gevonden naar miljoenen huiskamers. Niet alleen de naam van de kleine luidspreker is evenwel veranderd. Google lanceerde eerder deze maand een nieuwe versie met een extra far-field microfoon en twee keer meer bas. Dat laatste is niet onbelangrijk aangezien muziek afspelen de belangrijkste use-case is voor slimme luidsprekers.

De nieuwe Nest Mini heeft voortaan ook een machine-learningchip aan boord om meer spraakopdrachten op de luidspreker zelf te kunnen verwerken, in plaats van de data eerst naar de cloud te sturen. Voorlopig werkt die helaas enkel met de Engelse taal. Nederlandstalige vragen passeren met andere woorden nog wel integraal langs de cloud.

google home hub

De Google Nest Hub is de grotere broer, met niet alleen een grotere luidspreker, maar ook een geïntegreerd scherm. Dat betekent dat je ook kan vragen om YouTube-video’s af te spelen, bijvoorbeeld voor recepten, of op Google Maps kan zien hoeveel file er is naar het werk. Wanneer de Nest Hub niet in gebruik is, kan je hem gebruiken als klok of fotokader op basis van Google Photos.

De Google Nest Mini ligt onmiddellijk in de rekken voor 59 euro. De Google Nest Hub krijgt een prijskaartje van 129 euro. Beide toestellen ondersteunen natuurlijk ook de Belgische Google Assistant en lokale integraties die eerder dit jaar werden voorgesteld, als is een Vlaamse stem nog niet aan de orde. De Nest Hub Max wordt voorlopig niet in ons land verdeeld.

Privacy

Natuurlijk was er ook aandacht voor privacy tijdens het lanceringsevent. Na de onthulling van VRT eerder dit jaar dat (geanonimiseerde) stemopnames door medewerkers van Google kunnen worden beluisterd om het algoritme van de Assistant te verbeteren, werden gebruikers even wakker geschud over de impact van een slimme luidspreker in hun woonkamer.

Voortaan zal de Assistant niet langer stemopnames bewaren, zonder dat je expliciet toestemming hebt gegeven. Daarnaast geeft de spraakassistent zelf voortaan meer informatie wanneer je de vraag stelt hoe je data veilig worden gehouden en kan je op verschillende manieren vragen om stemopnames te verwijderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.