Google laat code voor Assistant lokaal draaien en verbetert app-integratie

Google geeft ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden voor het bouwen van toepassingen voor de Assistant. De belangrijkste nieuwigheid is de optie om de cloud uit de vergelijking weg te nemen en acties lokaal op slimme toestellen uit te voeren.

Op Google I/O kondigt de internetreus een heleboel nieuwe mogelijkheden aan voor de Google Assistant. De functionaliteit gaat erop vooruit en de cloud wordt voor een stukje optioneel. Google zal ontwikkelaars immers de mogelijkheid geven om toepassingen lokaal op slimme hubs te draaien. Daartoe lanceert Google de Local Home SDK, die binnenkort als preview uitkomt.

 

 

Wie een app bouwt voor de Google Assistant, kan er nu voor zorgen dat de commando’s van een gebruiker niet meer via de cloud passeren. Als voorbeeld haalt Google slimme verlichting aan. In principe is een toestel als de Home Hub dankzij de nieuwe mogelijkheden slim genoeg om de intentie ‘Doe de lampen aan’ te begrijpen en de juiste actie uit te voeren. Cloud-fallback blijft natuurlijk een optie.

Snellere acties

Verder breidt Google App Actions uit. Die functie ging eind vorig jaar al in preview en geeft de Assistant directere toegang tot applicaties van derden. Bouw je een app met verschillende functies, dan kan je de assistent via App Actions de mogelijkheid geven om die functies meteen aan te spreken, in de plaats van bijvoorbeeld domweg enkel het hoofdscherm van een app te openen.

Hier schuift Google de app Run Club van Nike als voorbeeld naar voor. Wie ‘Hey Google, track my run with Nike Run Club’ zegt (in het Engels, uiteraard), ziet dat de app opent en meteen aan het tracken gaat.

Visuele antwoorden

Tot slot lanceert Google duidelijke regels voor websites die willen dat hun content naar voren wordt geschoven als antwoord op een vraag, gesteld aan de Assistant. Die regels houden rekening met de opkomst van steeds meer slimme schermen, zoals de Home Hub en nu ook de Nest Hub Max. Ze laten ontwikkelaars toe om content te optimaliseren, zodat die ook visueel vlot wordt weergeven op het display van zo’n hub.

Ontdek al het nieuws vanop Google I/O 2019

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home