Google krijgt 150 miljoen euro boete voor misbruik dominante positie

google boete

De Franse mededingingsautoriteit legt Google een boete op van 150 miljoen euro. De zoekmachine heeft volgens de mededingingsautoriteit zijn dominante positie in online adverteren misbruikt.

Het heeft er alles van weg dat Europese toezichthouders inmiddels een hardere lijn hebben gekozen tegen concurrentiebeperkend gedrag, dan hun tegenhangers in de VS, aldus Ars Technica. Denk maar aan de miljoenenboetes die de Europese Commissie inmiddels al heeft opgelegd aan Intel en Microsoft.

Google wordt nu beboet om de advertenties die naast zoekresultaten worden weergegeven. De Franse mededingingsautoriteit stelt dat Google zijn regels die bepalen hoe en wanneer adverteerders hun advertenties naast zoekresultaten kunnen weergeven op een “oneerlijke en willekeurige manier” toepast.

Het onderzoek over deze overtreding loopt al enkele jaren en is gebaseerd op een klacht van Gibmedia. Het Frans bedrijf voor webservices en micropayments werd door Google van zijn advertentieplatform gegooid omdat het advertenties plaatste die volgens de zoekgigant “mensen misleidden te betalen voor diensten met onduidelijke factureringsvoorwaarden”.

Google laat weten in beroep te gaan tegen de Franse beslissing, maar moet in de tussentijd wel een aantal wijzigen aanbrengen. Denk dan bijvoorbeeld aan het verduidelijken van de regels en het afgeven van periodieke rapporten aan de Franse mededingingsautoriteit. 

Meerdere antitrustboetes

Overigens stelt deze boete niks voor vergeleken met de 1,5 miljard euro die de Europese Commissie Google afgelopen maart oplegde in verband met advertentieplatform AdSense. Google ging in beroep om deze boete aan te vechten. Het was de derde antitrustboete voor Google tot dan toe.

In 2018 kreeg Google een monsterboete van 4,3 miljard euro van de Europese Commissie voor wat betreft de monopoliepositie van Android met bijhorende apps. Een jaar eerder, in 2017, kreeg Google een boete opgelegd van 2,4 miljard euro, omdat de zoekmachine zijn eigen online shoppingdiensten prioriteit gaf over andere online winkels in de zoekresultaten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home