Google Drive kan je voortaan installeren zoals Office

google drive

Google maakt van Drive een webapp die je kan installeren op je desktop of mobiele toestel. Zo hoef je niet telkens langs je browser te gaan om aan je Drive te kunnen.

Google voert zijn Chrome-apps dan wel af, dat wil niet zeggen dat de techreus zich tegen het concept van diensten als applicaties keert. Het bedrijf lijkt zich meer te willen focussen op Progressive Web Apps. Dat zijn versies van websites die als applicatie op je systeem draaien. Ze verschijnen in hun eigen venster zonder browser-omkadering, en voelen zo aan als hun apart stuk software. Je kan ze in Windows bijvoorbeeld aan de taakbalk pinnen. Onder de motorkap draaien de dingen nog wel op het Chromium-framework.

Eenvoudig installeren

Sinds vandaag is Google Drive als zo’n app beschikbaar. De installatie is erg eenvoudig: surf naar je Drive, en klik rechts in de url-balk op het plusje om de toepassing als app op je systeem te installeren. In principe kan je iedere Chromium-browser hiervoor gebruiken, dus ook het nieuwe Microsoft Edge. Niet alle functies werken in Drive als app. Wil je bijvoorbeeld een Docs-document bewerken, dan opent dat automatisch in een tabblad in je browser omdat die functionaliteit niet tot de kern-applicatie behoort.

De app werkt niet alleen op laptops en desktops, maar ook op Androidtoestellen. Hier is de meerwaarde echter heel beperkt, aangezien Drive op Android een eigen veel beter uitgewerkte applicatie in de Play Store heeft.

Meer

Drive is de derde toepassing van de Google-stal die zich als Progressive Web App laat installeren. Ook YouTube Music en Google Foto’s zijn op deze manier beschikbaar. Het is onduidelijk of Google nog andere toepassingen in de nabije toekomst als een dergelijke app beschikbaar zal stellen, als zou Mail alvast erg handig zijn in onze ogen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home