Google belooft nooit meer stemopnames zonder jouw toestemming te bewaren

De Google Assistent zal in de toekomst geen stemopnames meer bewaren zonder dat je expliciet toestemming hebt gegeven. De zoekgigant slaat mea culpa en plant ook om opnames minder lang te bewaren dan vroeger.

Begin juli sloeg het nieuws in als een bom dat Google meeluistert naar al je gesprekken thuis of op kantoor. Telkens je een beroep doet op de Google Assistent, recent in België beschikbaar, werden opnames gemaakt om daarna manueel te trainen.

Toen het nieuws bekend werd dat mensen naar stemopnames luisterden, heeft Google alle reviews van opnames stilgelegd. Vandaag hervat het opnieuw deze aanpak, met nieuwe spelregels. Zo worden je opnames niet langer bewaard zonder dat je ervan op de hoogte bent.

Lagere gevoeligheid

In een blogbericht benadrukt Google dat het zijn hoge standaarden heeft gefaald. Het gaat binnenkort automatisch een groot deel van de stemopnames automatisch wissen die ouder dan enkele maanden zijn. Wie zijn opt-in heeft gegeven het afgelopen jaar, krijgt nu van Google een optie binnen de app-instellingen zodat je meer baas blijft over je data.

Samen met een transparanter beleid werkt Google ook aan het aantal valse activaties van de Google Assistent. Soms interpreteert de slimme luidspreker of smartphone de woorden ‘OK Google’ of ‘Hey Google’ fout, waardoor er ongewild opnames plaatsvinden.

Een nieuwe instelling dit najaar moet je de optie geven om de gevoeligheid van de Google Assistent in te stellen wat betreft het activatiewoord.

Gerelateerd: Google-medewerkers luisteren mee naar gesprekken, ook op kantoor

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home