Google Assistant kan binnenkort bellen in jouw naam

Google toonde op het podium van I/O een indrukwekkende demo van een nieuwe functie voor Google Assistant. Binnenkort kan de spraakassistent telefoontjes in jouw naam plegen om een afspraak of reservatie vast te leggen.

CEO Sundar Pichai liet tijdens zijn presentatie een telefoongesprek horen waarbij de Assistant een afspraak maakt bij een kapsalon. Je kan het gesprek herbeluisteren in onderstaande video (vanaf 36:15).

De stem van de Assistant klinkt bijzonder natuurlijk en de vrouw aan de andere kant van de lijn lijkt zich van geen kwaad bewust dat ze met een AI aan het telefoneren is. De Google Assistant gebruikt zelfs tussenwoorden die de spraakassistent nog menselijker maken.

Google Duplex

Pichai benadrukte dat het om een echt telefoongesprek ging en geen in scène gezette demo. “We werken al jaren aan deze technologie. Het noemt Google Duplex”, vertelde de CEO. De technologie is nog altijd volop in ontwikkeling. Google plant deze zomer de eerste tests waarmee gebruikers een reservatie kunnen vastleggen bij een restaurant of een afspraak boeken bij de kapper.

Volgens Pichai kan de Assistant zelfs op een correcte manier reageren wanneer het gesprek niet verloopt zoals gepland. “Het systeem begrijpt de context en de nuances, en kan op een gepaste manier antwoorden. We werken hard om de gebruikservaring en verwachtingen goed te krijgen voor zowel bedrijven als gebruikers. Als het goed gedaan is, bespaart het mensen veel tijd en creëert het waarde voor bedrijven.”

Transparantie

Google zegt dat het transparant wil zijn in het gebruik van Duplex, zodat je als persoon aan de andere kant van de lijn weet dat je met een robot praat. Bij de tests die momenteel aan de gang zijn, kan de AI de meeste conversaties zelf reeds tot een goed einde brengen. Als dat niet lukt, geeft Duplex zelf een signaal naar een menselijke operator om het gesprek over te nemen.

“Om het systeem in een nieuw domein te trainen, maken we gebruik van real-time supervised training. Dit is vergelijkbaar met de training in verschillende disciplines waar bij een instructeur de student superviseert bij het uitvoeren van een job, bijstand biedt waar nodig, en verzekert dat de taak wordt uitgevoerd op het vereiste kwaliteitsniveau”, aldus Google. Wanneer het systeem voldoende getraind is, wordt de supervisie stopgezet en kan Duplex volledig autonoom werken.

In een blogpost geeft het bedrijf nog meer informatie over de technologie en kan je meer voorbeelden beluisteren van telefoongesprekken met Duplex.

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home