Google zal zeer waarschijnlijk een boete van 4 miljard euro moeten betalen voor machtsmisbruik met het Android-ecosysteem. Na beroep wordt de uitspraak uit 2018 behouden.
De Europese Commissie legde Google in 2018 een boete van 4,3 miljard euro op. Google werd schuldig bevonden van machtsmisbruik met Android, omdat het smartphonefabrikanten oplegde zijn zoekmachine samen met de Chrome-browser en de Play Store te installeren. Een strategie die Google geen windeieren gelegd heeft, maar waar het nu de rekening voor gepresenteerd krijgt.
Google ging in beroep en pas zeven jaar na de uitspraak heeft de Europese rechtbank in Luxemburg de boete behouden. De bevoegde rechtbank gaat akkoord met de uitspraak dat Google zijn marktdominantie misbruikt heeft. De boete wordt wel een beetje bijgesteld naar 4,1 miljard euro, in lijn met een uitspraak na een eerste beroep van Google in 2022.
Vijgen na Pasen
Daarmee is de juridische molen nog steeds niet ten einde gekomen. Deze uitspraak geldt meer als een advies: de laatste zeg is voor het Hooggerechtshof, al zou het zeer ongebruikelijk zijn als die nu nog alle boetes seponeert. Na lang uitstel is er dan geen afstel meer voor Google en zal het de boete moeten betalen.
Veel effect zal een boete niet meer hebben. De dominantie van Google in de mobiele markt is al lang gebetonneerd, zowel met Android als met Search en Chrome. Een boete zou zelfs in 2018 al schromelijk laat zijn gekomen, laat staan in 2025.
lees ook
Google misbruikt monopolie: Googel je binnenkort met Bing?
Sindsdien heeft Google wel enkele toegevingen gedaan, zoals een keuzescherm voor de standaardbrowser en -zoekmachine. Na de uitspraak in 2018 dreigde Google ermee dat het zonder de bundeling met eigen diensten Android niet gratis zou kunnen aanbieden, maar aan dat dreigement is geen gevolg gegeven.
Toch krijgt Google steeds meer tegenwind, ook in eigen land. In de Verenigde Straten loopt een monopolierechtszaak tegen Google die grote gevolgen zou kunnen hebben voor het bedrijf. Een van de voorstellen is om Chrome en Android af te splitsen, al is het weinig waarschijnlijk dat Google het zover zal laten komen zonder een jarenlange juridische strijd.