Geplande overname Ansys door Synopsys opgemerkt door Britse toezichthouder

De geplande fusie van Synopsys met Ansys ter waarde van 35 miljard dollar zal even geparkeerd worden, nu de Britse antitrusttoezichthouder een vooronderzoek gestart is.

De Britse antitrusttoezichthouder heeft bevestigd dat er een vooronderzoek wordt uitgevoerd naar Synopsys’ plannen om Ansys te kopen voor een bedrag van 35 miljard dollar. De Competition and Markets Authority (CMA) opende een ‘uitnodiging tot commentaar’ waarbij belanghebbende hun bezwaren kunnen indienen tegen de transactie.

De fusie van deze bedrijven zou kunnen leiden tot oneerlijke concurrentie, aangezien het hen in staat stelt om het faalpercentage in de ontwerpfase te verlagen, waardoor efficiëntere ontwikkelingsprocessen gecreëerd kunnen worden. De Britse toezichthouder wil hiermee kijken naar de invloed van deze geplande samenwerking op de Britse markt.

Onderzoek gestart

Synopsys creëert software voor chipdesign in diverse sectoren. Ansys is een ontwikkelaar van simulatiesoftware die ingenieurs helpt om het fysieke gedrag van producten (in dit geval chips) te modelleren en analyseren, om zo hun prestaties in de echte wereld te evalueren. De chipontwerpsoftwaremaker Synopsys liet begin dit jaar weten dat het van plan is om Ansys over te nemen.

Dit trok ondertussen de aandacht van Britse antitrustonderzoekers en leidt nu tot een eerste vooronderzoek, dat nog in een vroeg stadium zit. De Competition and Markets Authority (CMA) opende een “uitnodiging tot commentaar’ zodat belanghebbenden of geïnteresseerden eventuele bezwaren kunnen indienen tegen deze fusie.

Oneerlijke concurrentie

De fusie tussen deze bedrijven zou namelijk een oneerlijke concurrentie tot stand kunnen brengen. De combinatie van de software voor chipdesign van Synopsys en de simulatiesoftware van Ansys zou kunnen leiden tot een dominante speler in de markt. Met die  combinatie is het bedrijf in staat om efficiëntere ontwikkelingsprocessen te creëren door het faalpercentage in de ontwerpfase reeds te verlagen.

Concurrenten zouden een gelijkaardige combinatie niet kunnen aanbieden, en daardoor benadeeld zijn. Het is dus nog niet zeker of en wanneer deze deal zal doorgaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home