Gartner voorspelt sterke stijging in IT-uitgaven dankzij pandemie

De versnelde digitale transformatie als gevolg van de pandemie zal zeker in de VS en Europa een flinke boost geven aan de IT-uitgaven, voorspelt Gartner.

Volgens Gartner zal de investering in technologie aan het einde van dit jaar 4,1 triljoen dollar bedragen. Dat is een stijging van 8,4 procent tegenover een jaar eerder. Gartner had aanvankelijk al een flinke stijging voorspelt tot 3,9 triljoen dollar, maar stelt die analyse nu bij. In 2020 kende de totale markt een krimp van 2,2 procent omwille van besparingen en onzekerheid.

De drijvende kracht achter de stijging is de versnelde digitalisering in zowat alle sectoren. IT is in geen tijd geëvolueerd van noodzakelijk kwaad en kostenpost tot drijfveer van groei. Digitale transformatie ondersteunt zowel de veranderende werkomstandigheden met telewerk als nieuwe manieren om klanten te bereiken en zaken te doen.

Blijvende stijging

De grootste stijgers volgens Gartner zullen de devices en de markt van enterprise-software zijn, met een klim van respectievelijk 14 procent en 10,8 procent. In 2022 zal de trend van groei zich doorzetten, al zal het tempo volgens de analisten afnemen.

De lokale groei van de technologiemarkt hangt af van het economisch herstel na de pandemie. Gartner verwacht dat de Amerikaanse en Europese economieën terug op de rails zullen zitten tegen het einde van het jaar. In China is het herstel al afgerond, en zijn de IT-uitgaven vandaag al hoger dan voor de pandemie in 2019. Voor Zuid-Amerika ziet Gartner de toekomst minder rooskleurig. Daar zouden uitgaven pas tegen 2024 opnieuw op het niveau van voor de pandemie terecht komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home