Gartner: ‘IT-uitgaven stijgen fors in 2020 door Enterprise software’

geld

IT-uitgaven stijgen in 2020 met zo’n 3,7 procent en dan vooral dankzij uitgaven voor Enterprise software. Dat stellen Gartner-analisten tijdens het jaarlijkse Gartner IT Symposium/Xpo deze week in Florida.

Volgens Gartner is Enterprise-software de grote winnaar in 2019 met 8,8 procent groei, oplopend tot 10,9 procent groei in 2020 en 10,5 procent in 2021. De rooskleurige voorspelling komt enigszins als een verrassing gezien een voorspelde magere groei van 0,4 procent voor 2019 in vergelijking met 2018, aldus The Register.

Naast uitgaven voor Enterprise software investeren organisaties ook in beveiliging. Met name nemen uitgaven toe voor producten op het gebied van compliance- en privacywetgeving om bedrijven te helpen aan de juiste kant van de wet te blijven.

Cloudbeveiliging

“De vertraging in IT-uitgaven in 2019 zal naar verwachting niet tot 2020 reiken, ondanks zorgen over een recessie en bedrijven die bezuinigen op discretionaire IT-uitgaven”, aldus John-David Lovelock, vice president onderzoek bij Gartner. Hij voegt eraan toe dat een steeds complexere regelgevingswereld, met extra tarieven, meerdere en conflicterende privacywetten en grotere bedreigingen van hackers de cijfers beïnvloeden. Zo zouden beveiligingsuitgaven van 2019 met meer dan 10 procent stijgen en de uitgaven voor cloudbeveiliging zelfs met 41,2 procent. 

Handelsoorlog

Effecten van de handelsoorlog van Trump zijn volgens Lovelock vooralsnog niet voelbaar. Wel stijgen IT-uitgaven in China dit jaar naar verwachting met slechts 0,1 procent tegenover 3,5 procent in de VS. “Als tarieven van toepassing zijn op apparaten zoals pc’s en mobiele telefoons, zullen fabrikanten waarschijnlijk hun toeleveringsroute veranderen. Dat om de kosten te minimaliseren en hun technologie buiten China te laten maken.”

Toename uitgaven IT-apparaten

Gartner denkt verder dat ook de uitgaven in 2020 voor apparaten weer zullen toenemen. Is er in 2019 nog sprake van een daling van 5,3 procent, in 2020 wordt een groei van 1,2 procent verwacht, gevolgd door een terugval van 0,4 procent in 2021. Uitgaven in datacentersystemen zullen dit jaar een daling van 2,5 procent laten zien om vervolgens in 2020 weer te groeien met 2,6 procent. In 2021 zouden deze uitgaven weer teruglopen naar een groei van slechts 1 procent.

Cloudtechnologie in de lift

Kijkend naar het grotere plaatje gaat de rest van de wereld een inhaalslag maken voor wat betreft uitgaven voor cloudtechnologie. De VS lopen nu ruim voorop gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. De meeste groei in cloud-uitgaven is te zien in China, al zal het land niet eerder dan in 2023 op hetzelfde niveau zitten als de VS nu.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home