Fusiegesprekken tussen Western Digital en Kioxia versnellen richting eindmeet

Western Digital wil fuseren met Kioxia. Ondanks de huidige dip in de verkoop van geheugen zitten de gesprekken daarrond in een stroomversnelling.

Opslagspecialist Western Digital wil graag fuseren met Kioxia. Die Japanse specialist in geheugenchips heeft al vettere jaren gekend, mede dankzij een tijdelijke vertraging in de geheugenmarkt. WD zelf is ook actief in die markt en voelt de dip eveneens. Dat houdt de twee partijen echter niet tegen, integendeel. Reuters weet dat de gesprekken in een stroomversnelling zitten richting de eindmeet.

Nieuw bedrijf

De huidige gesprekken moeten de piste van een fusie concretiseren. Volgens het bestaande plan zou een nieuwe entiteit voor 43 procent eigendom worden van Kioxia en voor 37 procent van Western Digital. De rest gaat naar de bestaande aandeelhouders van beide bedrijven.

WD en Kioxia hopen met de versmelting van een schaalvoordeel te genieten waarmee het nieuwe bedrijf competitiever kan zijn in de geheugenmarkt. Met vereende krachten zouden WD en Kioxia samen een derde van de totale NAND-flash-markt in handen hebben en zo op gelijke voet komen met Samsung.

Wat met de HDD’s?

De gesprekken lijken vooral betrekking te hebben op de flash-activiteiten van Western Digital, dat verder samen met Seagate één van de twee grote producenten van harde schijven is. Het lijkt niet onlogisch dat het HDD-deel en het flash-deel van elkaar gescheiden worden voorafgaand aan een samensmelting ket Kioxia. Zo kan het nieuwe bedrijf zich focussen op de flash-markt, die toch verschillend is van de HDD-markt.

Officieel geeft geen van de betrokken partijen commentaar. Kioxia en WD gingen eerder al samen op café, maar de fusiegesprekken liepen in 2021 vast. Sinds januari zijn de twee bedrijven opnieuw aan het daten. Gaan de twee samen naar bed, dan zal dat ongetwijfeld de aandacht van menig internationale mededingingsautoriteit trekken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home