Frans parlement zet licht op groen voor digitaks

franse vlag parijs

Het Franse parlement heeft vandaag definitief het licht op groen gezet voor de invoering van een digitaks, als een van de eerste ter wereld.

De digitaks is een belasting op de omzet van een aantal grote technologiebedrijven zoals Google, Amazon, Facebook en Apple, en leidde al tot ongenoegen in de VS. De digitaks is van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hen wordt een omzetbelasting opgelegd van 3 procent.

De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf. De belasting zou dit jaar nog 400 miljoen euro moeten opbrengen en 650 miljoen vanaf 2020.

Gisteren kondigde de Amerikaanse regering aan dat ze de taks gaat laten onderzoeken en mogelijk met tegenmaatregelen komt. Dat valt in slechte aarde in Parijs. Minister van Economie Bruno Le Maire vindt dat “geallieerde landen hun meningsverschillen op een andere manier dan met dreigementen moeten oplossen (…) Frankrijk is een soevereine staat en beslist zelf over zijn fiscaal beleid”, klonk het nog. Hij riep de Amerikanen op om op het niveau van de OESO aan een internationaal alternatief te werken.

Bron: Belga

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home