Finance- en procurementprofessionals bezorgd over effecten wereldwijde handelsdynamiek

Finance- en procurementprofessionals zijn bezorgd over een afname van zakelijke prestaties door de wereldwijde handelsdynamiek. Er zijn vooral zorgen over mogelijke handelsbesprekingen door de Brexit en de escalatie van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

Dit blijkt uit het rapport What’s Now and Next for Finance and Procurement? van The Economist Intelligence Unit, waarin 400 financial- en procurementprofessionals in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk zijn ondervraagd. Het rapport legt de focus inzake toekomstige handelstrends op verwachtingen, de impact en voorbereidingen op verschuivende handelsverhoudingen, automatisering en digitalisering. 

Hogere inkoopkosten en complexiteit

De bezorgdheid voor een afname van zakelijke prestaties wordt volgens 35 procent van de respondenten veroorzaakt door hogere inkoopkosten. Terwijl 29 procent het wijt aan een grotere complexiteit van de supply chain, die de wereldwijde handelsdynamiek met zich meebrengt. 

Zo verwacht 23 procent van de respondenten dat de post-Brexit-handelsbesprekingen van invloed zal zijn op de prestaties en 21 procent is van mening dat de escalatie van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog de handelsdynamiek verstoort. Bovendien sprak een van de respondenten zijn angst uit voor het gebrek aan vrije markten tussen nu en tien jaar. Trends die allemaal ervaren worden als een onderbreking van de vooruitgang van de globalisering. 

Verder is 13 procent van de ondervraagde professionals bezorgd over de nationale barriéres voor digitale handel. Denk hierbij dan aan belemmeringen als censuur, localisatiemaatregelen en privacyregulering. 

Herziening interne controles en procedures

Om zich te wapenen tegen de opkomende opkomende dynamiek binnen de internationale handel richten veel respondenten zich op het zo robuust mogelijk maken van interne processen en informatievergaring. Zeker 39 procent van de ondervraagden herziet om die reden interne controles en procedures. Het is dan meteen ook de meest gebruikelijke voorbereiding, die bedrijven hebben getroffen met het oog op de veranderingen in de wereldhandel.

“Omdat de handelsdynamiek constant in beweging is, is het goed te constateren dat financial- en procurementprofessionals reeds stappen hebben ondernomen om negatieve gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen. Vooruitziende bedrijven zijn op zoek naar meer transparantie in hun supply chain. Basware is er om bedrijven te helpen bij het verkrijgen van zichtbaarheid en controle over hun volledige source-to-pay-proces. Op deze manier kunnen bedrijven zakelijke uitdagingen en veranderingen beter aan”, zegt Dany De Budt, Country Manager bij Basware. Het het Finse softwarebedrijf Basware geeft aan het rapport dan ook te ondersteunen.

Digitalisering

Verder besteedt het rapport ook aandacht aan trends in talent en automatisering. Zeker gezien digitalisering de totale bedrijfskosten verlaagt en concurrentie met het oog op talent versterkt. Bijna 32 procent verwacht dat digitalisering de kosten zal verlagen en 31 procent ziet het werven van medewerkers met specifieke digitale vaardigheden als cruciaal belang om digitale transformatie in hun organisaties te bewerkstelligen. Bovendien is ook het leiden en begeleiden van bestaand personeel een trend, zodat zij weten wat ze te wachten staat en zich daaraan kunnen aanpassen. 

Meer impact dan AI

Automatisering van verschillende financial- en procurement processen hebben in de ogen van de ondervraagde professionals dan ook grotere impact op hun organisatie dan meer op artificiële intelligentie (AI)-gedreven besluiten. Zo denkt 16 procent van de ondervraagden dat betalingsautomatisering de komende twee jaar de grootste impact heeft. Functies van hogere orde, zoals besluitvorming, worden niet als gevoelig gezien voor automatisering. Slechts 5 procent van de respondenten ziet dat in de toeleveringsketen als de grootste, toekomstige impact.

Lees ook: Europa laat zien hoe het tegen 2021 eigen HPC-chips zal bouwen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home