Europese techsector kent recordjaar aan investeringen

Europa

De Europese techsector bloeit. In 2018 wordt opnieuw een recordaantal aan investeringen opgetekend, zo blijkt uit het State of European Tech-rapport van investeringsfirma Atomico. De bevindingen werden voorgesteld tijdens de Slush-conferentie in Helsinki.

“Het Europese technologie-ecosysteem zal opnieuw een recordniveau van kapitaalinvestering zien in 2018. De totale investering zal naar verwachting 23 miljard dollar bedragen, ruimschoots boven de 19 miljard dollar die is belegd in 2017”, klinkt het in het rapport. “Nog eens 17 Europese bedrijven behaalden een waardering van 1 miljard dollar.”

Ten opzichte van vijf jaar geleden zijn de investeringen met factor 4,4 toegenomen. Toen werd nog maar 5,2 miljard dollar geïnvesteerd. “In 2013 was 1 miljard dollar geïnvesteerd vermogen per kwartaal de norm in Europa, maar naarmate het ecosysteem is geëvolueerd, is de lat steeds hoger gelegd”, schrijven de auteurs.

3 miljard per kwartaal

De Europese techscector kan nu rekenen op meer dan 3 miljard dollar aan investeringen per kwartaal, en dat al gedurende vijftien opeenvolgende kwartalen. De afgelopen zes kwartalen lag het geïnvesteerde vermogen zelfs telkens boven 5 miljard dollar.

Zo’n 34 procent van de Europese founders heeft dan ook het gevoel dat het in de afgelopen twaalf maanden gemakkelijker is geworden om durfkapitaal op te halen. Ingezoomd op Frankrijk en de Benelux is dat zelfs 50 procent. Bij de investeerders is zelfs 65 procent die mening toegedaan in onze regio.

 

Capital Flows by Geography and Industry

Beeld: Atomico – The State of European Tech

Londen op kop

Wanneer je het geïnvesteerde kapitaal per stad opsplitst, staat Londen als techhub met stip bovenaan. In het afgelopen jaar werd hier 4,4 miljard dollar geïnvesteerd in techbedrijven. Parijs, Berlijn, Barcelona en Stockholm sluiten de top vijf af. Brussel of andere Belgische steden zijn afwezig in de top twintig.

De meeste investeringen gebeuren in fintech (4,8 miljard dollar), gevolgd door enterprise software (3,2 miljard dollar), healthcare (2,6 miljard dollar) en transport (2,6 miljard dollar).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home