Drieëntwintig Europese vacaturewebsites hebben bij de EU-commissaris voor mededinging een klacht ingediend tegen Google. De internetreus zou op een oneerlijke manier gebruikers naar zijn eigen service pushen.
Zo beweren onder meer het Britse Best Jobs Online en de Duitse sites Intermedia en Jobindex dat hun eigen pagina’s doelbewust omlaag worden geduwd in de zoekresultaten. Ze hebben de EU-commissaris verzocht Google te vragen zijn eigen vacaturetool, Google for Jobs, in te trekken, aldus Reuters. Bovendien heerst de vrees dat Google in de toekomst advertenties in zijn vacatureprogramma gaat weergeven. Concurrerende websites zouden dan mogelijk in zijn geheel worden uitgesloten.
Google for Jobs verschijnt, in de markten waar het beschikbaar is, wanneer je een zoekopdracht ingeeft zoals ‘call center jobs’. De tool is vooralsnog gekoppeld aan verschillende vacaturesites, maar bevat ook eigen functies, zoals de mogelijkheid om vacatures op te slaan, resultaten te filteren en job alerts in te stellen.
2,4 miljard euro
Twee jaar geleden kreeg Google nog een boete van 2,4 miljard euro opgelegd voor een gelijkaardige situatie. De internetreus werd destijds beticht van het manipuleren van zoekresultaten om prioriteit te geven aan zijn eigen vergelijkingsservice voor winkelen.
Nu heeft de nieuwe klacht veel weg van de zaak die zich twee jaar geleden afspeelde, met het verschil dat de concurrerende vacaturesites niet volledig buiten het proces worden gehouden. Er is nog steeds sprake van een directe koppeling naar de vacaturesites, waarop direct kan worden gesolliciteerd zonder tussenkomst van Google. Toch vinden de Europese vacaturewebsites dat het linken naar concurrerende diensten niet hetzelfde is als ‘gelijke behandeling’.
Anti-trustklachten
Google beweert dat de huidige tool juist speciaal is ontworpen om de eerdere anti-trustklachten aan te pakken, inclusief de geste van een prominente link naar andere vacaturesites. Volgens Nick Zakrasek, senior productmanager bij Google, zouden veel vacaturebedrijven het aantal sollicitaties op hun sites door de nieuwe tool juist hebben zien stijgen. Bovendien zou de zoekervaring naar banen zijn verbeterd en is Google in staat meer verkeer naar sites op het web te brengen. Dat alles ter ondersteuning van een gezond ecosysteem voor het zoeken naar werk.
De huidige EU-commissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, legt haar functie per eind oktober neer. Mocht de EU besluiten een formeel onderzoek in te stellen, wordt dat hoogstwaarschijnlijk opgepakt door de nieuwe commissaris.
Gerelateerd: Google gaat in beroep tegen nieuwe Europese miljardenboete