Europese boete hakt in kwartaalcijfers Google

Google

Googles moederbedrijf Alphabet boerde in het afgelopen kwartaal minder goed dan investeerdes hadden verwacht. Onder meer de Europese boete van 1,5 miljard euro die Google moest ophoesten, hakte in de resultaten.

Alphabet rapporteert een omzet van 36,34 miljard dollar en een winst per aandeel van 9,5 dollar voor het eerste kwartaal van 2019. Analisten hadden zich evenwel verwacht aan 37,34 miljard dollar omzet en 10,58 dollar winst per aandeel. Door het tekort daalde de koers van Alphabet ongeveer 7 procent nabeurs.

De omzetgroei vertraagde van 26 procent vorig jaar naar 17 procent voor het afgelopen kwartaal. Ruth Porat, CFO van Alphabet en Google, reageert desalniettemin optimistisch: “We hebben een robuuste groei gerealiseerd onder leiding van mobiele search, YouTube en cloud. […] We blijven gefocust op, en enthousiast over, de aanzienlijke groeimogelijkheden over al onze bedrijfsactiviteiten heen.”

Europese boete

Eén reden dat de resulaten minder waren dan verwacht, is de boete van 1,5 miljard euro die Google in maart kreeg opgelegd door de Europese Commissie, vanwege oneerlijke concurrentie met zijn AdSense-platform.

 

Google Q12019 met en zonder boete

 

De boete verlaagde het netto-inkomen van Alphabet van 8,34 miljard dollar naar 6,66 miljard dollar voor het kwartaal. Dat is een daling van 30 procent ten opzichte van de 9,4 miljard dollar vorig jaar. De operationele winstmarge kwam door de boete uit op 18 in plaats van 23 procent. Zonder de boete zou de winst per aandeel 11,90 dollar hebben bedraagd.

Tijdens een conference call met investeerders duidde Porat personeelsgroei en cloud aan als twee van de grootste kostenposten, zo meldt The Register. Het personeelsbestand van Alphabet steeg in het afgelopen jaar van 85.000 naar 103.000 werknemers. Porat gaf geen concrete cijfers over de cloudactiviteiten van het bedrijf, maar liet verstaan dat Google Cloud Platform “nog steeds één van de snelst groeiende bedrijfsactiviteiten binnen Alphabet is.”

Google Cloud

Google Cloud wordt in de financiële cijfers van Alphabet in één categorie gestopt met andere Google-producten, zoals de Play Store, hardware en YouTube Music. Die categorie boerde goed met een kwartaalomzet van 5,45 miljard dollar, een stijging van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hoe groot het aandeel van Google Cloud daarin is, wordt niet gecommuniceerd.

Vorige week maakten Amazon en Microsoft eveneens hun kwartaalresultaten bekend. Ook Amazon Web Services en Microsoft Azure, de twee grootste concurrenten voor Google Cloud, konden een flinke groei noteren. Bij Azure was die procentueel het grootst (73 procent), al blijft AWS in absolute aantallen comfortabel de grootste speler op de public cloudmarkt.

Gerelateerd: Google krijgt opnieuw Europese miljardenboete voor oneerlijke concurrentie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home