EU wijst 19 grote techspelers richting nieuwe Digital Services Act

European,Union,Data,Protection,(gdpr),Bits,And,Bytes,In,Ripple

De Europese Commissie heeft de eerste 19 ‘zeer grote online tech platformen’ aangewezen die zich vanaf 25 augustus moeten houden aan de Digital Services Act. 

Vijf van de 19 aangewezen platforms zijn onderdeel van Google, namelijk YouTube, Google Search, de Google Play-app, Google Maps en Google Shopping. Daarnaast staan Facebook en Instagram, beide eigendom van Meta, op de lijst. Ook TikTok, Twitter, Wikipedia, Amazon, de App Store van Apple en de Bing-zoekmachine van Microsoft krijgen te maken met de regels. 

Deze platforms zijn aangewezen omdat ze op 17 februari dit jaar elk meer dan 45 miljoen actieve gebruikers in de EU hadden. Andere platformen op de lijst zijn AliExpress, Booking.com, LinkedIn, Pinterest, Snapchat en Zalando. 

Strenge eisen van de Digital Services Act

Alle aangewezen platformen krijgen vanaf 25 augustus te maken met verscherpt toezicht van de Europese Unie. Voor die tijd moeten de bedrijven aan alle eisen van de Digital Services Act voldoen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete opgelegd krijgen die oploopt tot maximaal 6 procent van de jaaromzet. 

Met de Digital Services Act krijgen de online platforms op de lijst er een hele reeks aan nieuwe verplichtingen bij. Zo moeten ze zich bijvoorbeeld actief inzetten om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. 

Bovendien zijn de platforms verplicht om transparant te zijn richting hun gebruikers over waarom zij bepaalde informatie krijgen aanbevolen. Ook moeten gebruikers het recht krijgen zich af te melden voor aanbevelingssystemen op basis van profilering. Voor nog meer transparantie, moeten platforms alle advertenties labelen en gebruikers informeren over wie ze promoot. Verder zijn de platformen verplicht om een makkelijk te begrijpen samenvatting van hun algemene voorwaarden te verstrekken, in alle talen van de lidstaten waar ze actief zijn. 

En de regels van de Digital Services Act gaan nog verder. Zo worden grote platforms verplicht om aan risicobeheer te doen, externe audits te laten uitvoeren en gegevens te delen met autoriteiten en overheden. 

De lijst met bedrijven die zich aan de Digital Services Act moeten houden, wordt mogelijk nog uitgebreid. Momenteel beoordeelt de Europese Commissie nog een handvol bedrijven. Hier wordt in de komende weken een beslissing over verwacht. Het is niet bekend om welke bedrijven het gaat. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.