EU legt Facebook op de rooster over risico’s van Libra-munt

Facebook Libra

De Europese Commissie maakt zich zorgen over mogelijke financiële en privacygerelateerde risico’s van Facebooks cryptomunt Libra. Het bedrijf wordt op het matje geroepen om zich te verantwoorden.

Facebook maakte zijn plannen voor de lancering van de cryptomunt Libra in juni van dit jaar bekend. Sindsdien buigen regulatoren wereldwijd zich over de vraag of zo’n munt wel het licht mag zien, vanwege het enorme bereik van Facebook en de potentiële impact op financiële markten.

Ook de Europese Unie sprak eerder al haar bezorgdheid uit. Volgens de Financial Times heeft de Europese Commissie ondertussen een reeks vragen aan Facebook voorgelegd om de risico’s voor de financiële stabiliteit in te kunnen schatten, alsook hoe de privacy van gebruikers wordt gevrijwaard en in hoeverre het bedrijf de regels tegen witwaspraktijken en financiering van terrorisme kan respecteren.

Europees akkoord

De EU wil op die manier kunnen bepalen hoe Libra moet worden gereguleerd, ervan uitgaande dat de munt in de eerste plaats al in onze regio mag lanceren. Benoit Coeure, bestuurslid van de Europese Centrale Bank en voorzitter van een internationale Libra-werkgroep, sprak zich eerder al streng uit over de munt. Die mag volgens hem pas lanceren wanneer regulatoren wereldwijd ervan overtuigd zijn dat de munt “veilig, robuust en veerkrachtig” is.

De Franse overheid sprak zich eerder uit tegen een introductie van Libra in Europa, maar de EU wil het onderzoek eerst ten gronde voeren. Regulatoren hopen dat een akkoord door de hele Unie wordt gedragen, omdat goedkeuring in één EU-land de cryptomunt effectief levensvatbaar kan maken in heel Europa.

Wanneer Libra uiteindelijk lanceert, zal de digitale munt beschikbaar zijn voor miljarden Facebook- en WhatsApp-gebruikers wereldwijd. Facebook mikt nog steeds op een lancering in 2020, maar moet eerst nog een paar belangrijke hordes overwinnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home