Een consortium onder leiding van Imec gaat in het kader van de European Chips Act een Europees platform voor chipontwerp uitbouwen. Het platform moet startups, kmo’s en onderzoeksinstellingen makkelijker toegang geven tot ontwerpinfrastructuur, training en kapitaal.
Imec coördineert een consortium van twaalf Europese partners om het EU Chips Design Platform te ontwikkelen. De Europese Unie financiert dat initiatief via Chips JU. De bedoeling is om startups in de halfgeleidesector, kmo’s en onderzoeksinstellingen te ondersteunen door hen toegang te bieden tot geavanceerde ontwerpmiddelen en expertise.
Het platform neemt de vorm aan van een cloudgebaseerde virtuele omgeving waarin deelnemers bronnen voor chipontwerp, opleidingen en financiële ondersteuning kunnen vinden. Startups en kmo’s zullen onder andere commerciële EDA-tools, IP-bibliotheken, en opensource design repositories kunnen gebruiken.
Groei aanwakkeren
Het platform geeft verder toegang tot zogenaamde pilot line-technologie in het kader van de EU Chips Act, die een brug moet bouwen tussen demonstratie in een lab en productie. Via incubatie-, acceleratie- en mentorprogramma’s moet het platform ook de verdere groei van jonge bedrijven stimuleren.
De eerste startups en kmo’s worden begin 2026 verwacht op het platform. Zij zullen via een laagdrempelig model toegang krijgen tot Europese ontwerp- en fabricagemogelijkheden, inclusief packaging en testen van chips.
De oprichting van het platform kadert binnen de bredere doelstellingen van de European Chips Act, die de Europese positie op de wereldmarkt voor halfgeleiders wil versterken. Naast initiatieven voor pilot-line technologie voorziet het initiatief ook in ondersteuning voor fabless chipbedrijven, die zich uitsluitend op ontwerp richten. Imec verwacht dat het platform de kosten en de tijd tot marktintroductie aanzienlijk zal verlagen, wat de groei van de Europese chipontwerp-industrie moet aanwakkeren.
Deelnemers
Imec krijgt voor de coördinatie gezelschap van andere bedrijven en organisaties uit de sector binnen Europa. Het platform wordt verder mee gestuurd door het French Alternative Energies and de Atomic Energy Commission, het Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e. V. en het Leibniz Institute for High Performance Microelectronics in Duitsland, Silicon Austria Labs uit Oostenrijk, Fondaziona Chips-IT in Italië, de Spanish National Research Council, het International Iberian Nanotechnology Laboratory in Portugal, de Eindhoven University of Technology uit Nederland, de Tampere University van Finland, CVUT in Tsjechië en de AGH University of Krakow van Polen.
De overeenkomst voor fondsen met Chips JU moet later dit jaar ondertekend worden. Het project loopt tot het einde van 2028.